Ylioppilaskirjoitusten vaikutus lukion biologian aineenopettajan työhön - Karppi, Eveliina (My University, 2025)
Opiskelijoiden valmistaminen ylioppilaskirjoituksiin on tärkeä osa lukion biologian aineenopettajan työtä. Korkeakoulujen valintaprosessien muutosten takia ylioppilastutkinnon arvosanat ovat aiempaa keskeisemmässä roolissa opiskelijavalinnoissa ja eri oppiaineiden, kuten biologian, arvosanojen painoarvo on korostunut. OAJ:n työolobarometrin mukaan opettajan ammatti on runsaasti stressiä aiheuttava ammatti. Ylioppilaskirjoitukset ja -kokeet voivat aiheuttaa aineenopettajille paineita esimerkiksi työmäärän kasaantumisen ja kiireellisyyden vuoksi sekä välillisesti heidän opiskelijoidensa kautta. Tässä tutkielmassani tavoitteenani on selvittää miten ylioppilaskirjoitukset vaikuttavat lukion biologian aineenopettajien työhön. Lisäksi halusin selvittää mistä paineet johtuvat, sekä kartoittaa vastausten perusteella mahdollisia työtapoja paineiden ehkäisemiseksi. Keräsin tutkielmani aineiston kyselytutkimuksen avulla, jonka jaoin maantieteen, biologian ja terveystiedon aineenopettajien vapaaehtoiseen Facebook-ryhmään nimeltä BiGeTt. Kyselyyn tuli vastauksia yhteensä 25. Kyselyyn vastanneista 80 % koki ylioppilaskokeiden aiheuttavan paineita aineenopettajan työssä, kun taas 20 % ei. Keskeisin havaintoni oli se, että työvuosien määrän lisääntyminen vähentää tilastollisesti merkitsevästi paineiden tuntemista. Opiskelijoiden määrällä ei ollut aineiston mukaan vaikutusta paineiden tuntemiseen. Kyselyyn vastaajat, jotka eivät tunteneet paineita ylioppilaskokeista, käyttivät kaikki paineiden esto strategiaa: "Oman työn hallinta ja stressin vähentäminen". Vastaajien mukaan ylioppilaskokeet aiheuttavat paineita erityisesti aikataulujen hallinnassa, kuten materiaalien läpikäymisessä ja kokeiden tarkastuksessa. Kiireellisyys korostui paineita aiheuttavana tekijänä. Otannan koon ja vastausten yksilöllisen luonteen vuoksi tutkimuksen tuloksia ei voida pitää laajasti yleistettävinä. Tämän pro gradu -tutkielman tuloksia voidaan käyttää esimerkiksi erilaisten jatkotutkimusten suunnittelussa.
Keywords: Ylioppilaskirjoitukset, Ylioppilaskoe, Biologia, Aineenopettaja, Lukio, Työhyvinvointi, Paineet