Kahden alakoulun opettajien kokemuksia oppimisympäristöjen pedagogisista järjestelyistä - Kiljunen, Pauliina (My University, 2024)
Tutkimuksessa tarkastellaan, millaisia kokemuksia kahden eri alakoulun opettajilla on koulujensa nykyisistä fyysisistä oppimisympäristöistä ja niissä tehdyistä pedagogisista ratkaisuista. Oppimisympäristöllä tarkoitetaan tilaa, jossa opetus ja oppiminen tapahtuvat vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa. Toiseen tutkimuksessa mukana olleeseen kouluun oli tehty peruskorjaus ennen haastatteluja, ja toisen koulun peruskorjaus oli suunnitteilla. Peruskorjatun koulun oppimisympäristöistä oli tehty remontin yhteydessä avoimempia ja joustavampia. Tuloksissa selvitetään, löytyykö opettajien ajatuksista eroavaisuuksia tai yhtäläisyyksiä sekä vertaillaan kummankin koulun opettajien tuloksia suhteessa toisiinsa. Tutkimusaineisto on kerätty Growing Mind-tutkimushankkeessa vuosina 2019–2020. Tutkimuksen käyttöön luovutettu aineisto sisälsi kahden koulun opettajien litteroituja haastatteluita, joissa tuli esille huomioita koulujen nykyisistä fyysisistä oppimisympäristöistä. Aiheesta ei oltu mietitty valmiiksi haastattelukysymyksiä, mutta kokemukset oppimisympäristöistä nousivat esille eri asiayhteyksissä. Lopullisessa tutkimuksessa hyödynnettiin 16 haastattelua, joissa olivat mukana luokan-, aineen-, ja erityisopettajat. Aineiston analyysi toteutettiin teemoittelun avulla. Sisällönanalyysin myötä syntyi viisi erilaista teemaa, jotka ilmentävät eri näkökulmista kahden suomalaisen alakoulun fyysisiä oppimisympäristöjä. Teemoissa tulevat esille esimerkiksi koulujen eri toimipisteiden välillä siirtyminen, oppimisympäristöjen joustavat tilaratkaisut, meluisuudesta syntyvät haasteet, luokkahuoneiden pienet koot sekä opettajien tavaroiden säilytystiloihin liittyvät haasteet. Tulosten perusteella opettajilla oli paljon näkemyksiä siitä, millainen olisi pedagogisesti toimiva oppimisympäristö sekä opettajien että oppilaiden kannalta. Tulevaisuudessa oppimisympäristöt tulevat muuttumaan yhä oppilaskeskeisempää opetusmuotoa mukailevimmiksi. Opettajien osalta on olennaista se, miten he kykenevät ottamaan huomioon oppimisympäristön osana opetustaan. Oikein hyödynnettynä koulujen oppimisympäristöt tukevat sekä oppimista että opettamista. Tähän tarvittaisiin tukea ja opastusta jo opettajankoulutuslaitoksissa, jotta opettajilla olisi valmiuksia hyödyntää uusia oppimisympäristöjä.