Vokalerna i Terjärvdialekten. En akustisk undersökning - Kaustinen, Tiina (My University, 2023)
Syftet men denna avhandling är att undersöka vokaluttalet i Terjärvdialekten. Den första forskningsfrågan är hur nära de långa vokalerna /y:/ och /u:/ ligger varandra akustiskt. Den andra forskningsfrågan är huruvida det i Terjärvdialekten förekommer ett kort u-ljud vid sidan av den korta vokalen /y/. Den tredje forskningsfrågan är om de långa vokalerna /e:, ö:, å:/ uttalas med diftongering. Mitt huvudsakliga material består av vokaler hämtade ur inspelningar som jag själv gjort med en egen informant. Dessutom har jag använt mig av arkivmaterial som spelades in i samband med projektet Spara det finlandssvenska talet. Antalet informanter är sammanlagt tio. Vokalerna undersöks med hjälp av s.k. formantanalys som utförs i talanalysprogrammet Praat. I de korta vokalerna analyseras formanterna i mitten av vokalsegmentet och i de långa vokalerna vid fem mätpunkter. Resultaten visar att /y:/ och /u:/ ligger rätt nära varandra hos samtliga informanter. Båda uttalas i ett främre läge. /y:/ uppvisar dessutom en glidning i riktning mot i-vokalen under uttalets gång. Resultaten visar dessutom att ingen av informanterna konsekvent håller isär kort u och kort y utan alla uppvisar överlappning. Hos två informanter fanns dock en tydligare tendens till något lägre F2-värden i s.k. u-ord, men utifrån denna undersökning går det inte att säga vad detta beror på. Resultaten gällande de långa vokalerna /e:, ö:, å:/ tyder på att det kan finnas en tendens till diftongering hos vissa informanter, men för att kunna dra definitiva slutsatser behövs mer forskning.
Keywords: österbottniska dialekter (finlandssvenska), Terjärv, fonetik, uttal, vokaler, diftonger