Uuden ominaisuuden toteutus ja käytettävyystestaus olemassa olevassa järjestelmässä - Sjövall, Johan (My University, 2025)
Tässä työssä toteutettiin ViLLE-oppimisjärjestelmään uusi ominaisuus, joka mittaa oppilaan taitotason. Ominaisuudelle laadittiin suunnitelma, Minimum Viable Product (MVP) -toteutus sekä käyttäjätestaus. MVP:n kehittämisen aikana keskityttiin Jakob Nielsenin käytettävyysheuristiikan periaatteiden huomioimiseen toteutuksessa. Käytettävyystestissä tarkasteltiin, löytyikö parannuskohteita ja kuinka hyvin huomioidut heuristiikat vaikuttivat suoritukseen. Lopputuloksena järjestelmä saatiin viestimään tilaansa käyttäjälle, mutta havaittiin myös selkeitä parannustarpeita. Käytettävyysheuristiikan näkökulmasta toteutuksen aikana olisi tullut kiinnittää enemmän huomiota minimalistiseen muotoiluun ja dokumentoinnin parantamiseen. Käyttäjätestin perusteella havaittiin tarvetta sekä minimalisoinnille että dokumentoinnille. Tämä työ on osa oppimisanalytiikan tutkimusta, jonka tavoitteena on tunnistaa oppilaat, joilla on vaikeuksia matematiikan oppimisessa, ja tarjota heille mahdollisimman nopeasti tukea opinnoissa.
Keywords: Käytettävyystesti, Minimum Viable Product