1990-luvulla tapahtuneet muutokset Suomen asiakirjajulkisuudessa - Akselin, Essi (My University, 2023)
Tutkielman aiheena on Suomessa 1990-luvulla tapahtuneiden asiakirjajulkisuuden muutosten analysointi. 1990-luvulla tapahtuneet merkittävät, asiakirjajulkisuuteen vaikuttaneet seikat olivat perusoikeusuudistus, liittyminen Euroopan unioniin sekä julkisuuslain kokonaisuudistus. Tutkielmassa selvitetään, miten nämä muutokset todellisuudessa vaikuttivat asiakirjajulkisuuden tilaan Suomessa, ja miksi muutokset ajoittuivat juuri melko lyhyelle, alle 10 vuoden ajanjaksolle. Tutkimusmenetelmä on oikeushistoriallinen. Tärkeimpinä lähdeaineistoina tutkielmassa ovat aihetta koskevan kirjallisuuden lisäksi sanomalehtien aihetta koskevat kirjoitukset 1990-luvulla. Lisäksi erityisesti lainsäädännön taustalla vaikuttaneiden syiden analysoimiseksi myös lainsäädännön esityöt ovat merkittävässä roolissa lähdeaineistona. Tutkimuksen aihe on merkittävä, sillä asiakirjajulkisuus on tärkeä osa demokratiaa, ja sillä on pitkä historia Suomessa. Juuri 1990-luvulle tapahtuneiden muutosten tarkastelu on tärkeää, sillä tuolla ajanjaksolla Suomessa tapahtui useampi iso muutos, jotka vaikuttivat juuri asiakirjajulkisuuteen. Tutkielman tärkeimpänä johtopäätöksenä on kuitenkin se, että asiakirjajulkisuudella on jo pitkään ollut merkittävä asema Suomessa. 1990-luvulla tapahtuneet muutokset vahvistivat entisestään tätä asemaa samalla selkeyttäen asiakirjajulkisuutta koskevaa lainsäädäntöä.
Keywords: oikeushistoria, asiakirjajulkisuus, julkisuusperiaate, hallinto-oikeus