Lastenneurologiset käyntisyyt pediatrian päivystyksessä - Ruuskanen, Laura (My University, 2024)
Opinnäytteen aiheena on tutkia lasten akuuttien neurologisten oireiden esiintyvyyttä Tyksin lasten yhteispäivystyksessä aikavälillä 11/19–10/21. Tutkimusaineistoa verrataan aikaväliltä 1/14–12/16 Tyksin lasten ja nuorten klinikasta kerättyyn vastaavanlaiseen aineistoon sekä kirjallisuuteen. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut tehdä katsaus lasten akuutteihin neurologisiin oireisiin, verrata neurologisten käyntimäärien suhdetta kaikkiin lasten päivystyksessä kyseisellä aikavälillä tapahtuneisiin käynteihin, sekä perehtyä tarkemmin positiiviseen pään kuvantamistutkimuksen löydökseen johtaviin oireisiin sekä kliinisiin löydöksiin. Kyseessä on retrospektiivinen kohorttitutkimus, jonka aineisto on kerätty tietyillä diagnoosikoodeilla potilastietojärjestelmästä ja käyty manuaalisesti läpi. Aineisto koostuu alle 16-vuotiaista potilaista, jotka ovat seuranta-aikana hakeutuneet lasten yhteispäivystykseen akuuttien neurologisten oireiden vuoksi. Tutkimuskriteerit täyttivät yhteensä 450 potilasta, joilla oli yhteensä 639 käyntiä seurantavälillä. 348 potilaalla päivystyskäyntejä oli ajanjaksolla vain yksi, 101 potilaalla useampi. Mediaanikäyntimäärä oli 1,42. Potilaiden mediaani-ikä oli ensimmäisellä käynnillä 7,62 vuotta. Eniten lasten yhteispäivystykseen hakeutui potilaita kouristuksen tai kohtausoireen vuoksi, toiseksi eniten päänsäryn vuoksi. Yleisimmät diagnoosit käynneillä olivat R56.8 muu tai määrittämätön kouristus sekä G43.9 määrittämätön migreeni. Pään kuvantamistutkimuksia tehtiin 78 potilaalle yhteensä 108 kertaa joko hoitojakson aikana tai 2 kuukauden sisällä sen jälkeen. Kuvantamistuloksista koitui oiretta selittävä löydös 7 kuvantamisessa. Päivystyskäynnillä lastenneurologin konsultaatiota vaadittiin 110 käynnillä. Potilas kotiutui suoraan päivystyksestä 438 kerralla, kun taas 201 käyntiä johti osastohoitoon. Tulokset auttavat kohdentamaan resurssien käyttöä lapsipotilaiden keskushermoston kuvantamisessa ja lastenneurologisessa konsultaatiossa. Vähäiset positiiviset löydökset kuvantamistutkimuksissa haastavat pohtimaan, voitaisiinko päivystyksellisiä kuvantamistutkimuksia siirtää tehtäväksi nykyistä käytäntöä myöhemmin.
Keywords: Epileptinen kohtaus, jännityspäänsärky, kohtaus, kouristus, lastenneurologia, migreeni, neurologinen oire, pään kuvantaminen, tajunnanmuutos