Institutions and the Intergenerational Transmission of Socioeconomic Resources - Pöyliö, Heta (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2019)
Tämä väitöskirja tarkastelee, millaisia rooleja hyvinvointivaltioiden instituutioilla on ylisukupolvisessa eriarvoisuudessa. Tutkimus osoittaa erilaisten instituutioiden vaikutuksia sosioekonomisten resurssien eriarvoiseen ylisukupolviseen välittymiseen. Yhteiskunnallinen tutkimus yhdistää yksilöt ja yhteiskunnan rakenteet sosiaalisten stratifikaatioprosessien kautta, tuoden instituutiot eriarvoisuustutkimuksen keskiöön. Vertaileva tutkimus on löytänyt hyvinvointivaltioiden välillä samankaltaisuuksia sosiaalisen liikkuvuuden kehityssuunnissa. Eroavaisuuksia on kuitenkin löydetty ilmiön voimakkuudessa, mikä korostaa ylisukupolvisen eriarvoisuuden pysyvyyttä. Selitykset näille tuloksille, etenkin instituutioerojen näkökulmasta, ovat vielä vähäisiä. Väitöskirja koostuu neljästä tutkimusosasta. Ylisukupolvista eriarvoisuutta tutkitaan vanhempien sosioekonomisten resurssien ylisukupolvisina siirtyminä jälkikasvun koulutuksen, ammatin, tulojen ja perheenmuodostuksen näkökulmista. Kaikissa tutkimusosissa yhteys perhetaustan ja elämänkulun varhaisten siirtymien välillä on selkeä. Näiden lisäksi tutkimusosat tarkastelevat monenlaisten instituutioiden rooleja, ulottuen yksittäisestä politiikasta, kuten perhe- ja koulutuspolitiikasta, laajempiin institutionaalisiin konteksteihin, kuten työmarkkinoihin. Tutkimusosissa on käytetty useita eri lähestymistapoja, tutkimusmenetelmiä sekä mikro- ja makro-tason aineistoja. Osat I ja II tutkivat koulutus- ja perhepoliittisten muutosten vaikutuksia perhetaustan ja ammattiaseman yhteyteen Euroopan maissa soveltaen monitasoregressiomalleja ESS-aineistoon. Osa III selvittää vaihtoehtoiskustannusten ja perhetaustan yhteyttä korkeakouluun siirtymisessä käyttäen logistista regressiota PSID-aineistolla. Osa IV tutkii, eroaako perhetaustan, naisten tulojen ja perheen perustamisen väliset suhteet sosiaalidemokraattisen ja liberaalin hyvinvointivaltiotyyppien välillä, hyödyntäen Coxin regressiota yhdysvaltalaisella NLSY79-aineistolla sekä Suomen rekisteriaineistolla. Tulokset osoittavat, että instituutioilla on sekä positiivinen että negatiivinen vaikutus ylisukupolviseen eriarvoisuuteen. Tuloksista voidaan johtaa kolme eri roolia. Kompensoivassa roolissa instituutio vaikuttaa huonoosaisiin perheisiin tarjoamalla mahdollisuuksia ylöspäin suuntautuvaan liikkuvuuteen ja katkaisemalla huono-osaisuuden ylisukupolvisuutta. Toiseksi, hyväosaisuutta ylläpitävässä roolissa instituutio tukee tai turvaa hyväosaisuuden periytymistä sukupolvien välillä. Kolmanneksi, tasaarvoistavassa roolissa instituutiot tasoittavat ylisukupolvisia siirtymiä vahvistamalla sekä ylös- että alaspäin suuntautuvaa sosiaalista liikkuvuutta. Kaiken kaikkiaan instituutiot vähensivät ylisukupolvista eriarvoisuutta mutta ne myös kannattelivat ylisukupolvista hyväosaisuutta. Tästä voi päätellä, että perinteiset hyvinvointivaltioinstituutiot, kuten koulutuspolitiikat, eivät välttämättä aina vaikuta eriarvoisuuteen odotetulla tavalla.

This dissertation studies the roles of institutions in intergenerational inequalities in modern societies. The aim is to provide empirical evidence on the influences of different kinds of institutions in the transmission of socioeconomic resources between generations in multiple country settings. Institutions have been at the centre of sociological research, as they link individuals and the structures of society through the processes of social stratification. Previous comparative literature has concluded that there are similarities in social mobility patterns but differences in the strength of the association across western societies, stressing the persistence of intergenerational inequalities. However, evidence to explain these results, particularly considering institutional differences, is lacking. This dissertation comprises four research parts. Intergenerational inequalities are studied in relation to the impacts of the transmission of parental socioeconomic resources on educational, occupational, income and family formation outcomes. In all four parts, the association between parental resources and early life transitions and outcomes is apparent. The four parts examine the roles of a variety of institutions, from specific policies, such as educational and family policies, to wider context institutions, such as the labour market. A variety of research designs, datasets and methods are applied in this research. Parts I and II use multilevel regression models to study the impacts of education and family policies on origin-destination associations with European Social Survey in multiple European countries. Part III applies logistic regression to investigate the unequal transition into college and analyses the impact of lower opportunity costs with the Panel Study of Income Dynamics, while part IV compares the impacts of family background on the income-childbirth association of two countries, Finland and the United States, with different levels of public family support using Finnish register data and the 1979 National Longitudinal Survey of Youth. The results of the research parts demonstrate that institutions can have both positive and negative impacts on intergenerational transmissions through three different roles. First, institutions can have a compensatory role, i.e., have a positive influence on families with few resources and break the inheritance of disadvantage by providing opportunities for upward mobility. Second, institutions can secure advantages by helping to maintain or secure the intergenerational inheritance of advantage. Third, institutions can have an equalising role where the intergenerational transmission is reduced at both ends of the resource distribution by simultaneously strengthening upward mobility and increasing downward mobility. To conclude, institutions diminish intergenerational inequality, but they can also maintain the persistence of intergenerational advantage. This suggests that traditional welfare state institutions, such as educational policies, may not always work as expected in promoting better equality.