Solidaarisuus, niukkuuden eetos ja eettinen tilannekohtaisuus : Kriittinen diskurssianalyysi ideologioista sosiaalityöntekijöiden oikeudenmukaisuutta koskevissa mielipidekirjoituksissa Helsingin Sanomissa 2014-2018 - Piitulainen, Jukka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksessa tarkastellaan oikeudenmukaisuustyötä rakenteellisena sosiaalityönä Anneli Pohjolan (2011) märittelemällä tavalla. Oikeudenmukaisuustyön katsotaan olevan osa emansipatorista, kriittistä ja rakenteellista sosiaalityötä. Erityisesti tutkitaan mielipidekirjoitusten kautta tehtävää julkista rakenteellista sosiaalityötä Laura Tiitisen (2017a) ajatteluun nojaten. Tutkielman ymmärrys todellisuudesta rakentuu sosiaalisen konstruktionismin perinteen varaan, jossa kielenkäytön nähdään muovaavan todellisuutta sen kuvaamisen lisäksi. Tutkimuksen aineistona toimivat 1.1.2014–31.3.2018 välillä Helsingin Sanominen mielipideosastolla julkaistut sosiaalityöntekijöiden kirjoittamat asiakkaita koskevaa oikeudenmukaisuutta käsittelevät mielipidekirjoitukset. Mielipidekirjoituksia oli valitulla aikavälillä 36 kappaletta. Aineistoa on analysoitu hermeneuttisen kehän kautta laadullisen tutkimuksen perinteeseen kuuluvan diskurssianalyysin ja tarkemmin kriittisen diskurssianalyysin tutkimusmenetelmin. Tutkimuksen tuloksena oli mahdollista määritellä sosiaalityöntekijöiden mielipidekirjoituksissa esitetyt epäkohdat ja kirjoituksiin sisältyneet hegemoniset eli hallitsevat diskurssit sekä niiden taustalla olevat ideologiat. Epäkohdat jakautuvat viiteen teemaan. Näitä teemoja ovat sosiaaliturvaetuuksiin liittyvät epäkohdat, epäkohdat lastensuojelussa ja lapsiasioissa, asumiseen ja terveydenhuoltoon liittyvät epäkohdat, maahanmuuttajuusasioiden epäkohdat ja sekä aatteelliset ja arvoihin liittyvät epäkohdat. Tutkimuksessa havaittiin sosiaalityöntekijöiden mielipidekirjoitusten neljä hegemonista diskurssia: 1) järjestelmäkeskeisen hallinnon kritiikki, 2) säästöpolitiikan kritiikki, 3) ihmisoikeuksien puolustaminen ja 4) sosiaalinen asianajo. Mielipidekirjoitusten hegemonisten diskurssien taustalla aineiston ja teoreettisen viitekehyksen valossa oli kolme ideologiaa. Nämä ideologiat nimesin solidaarisuudeksi, niukkuuden eetokseksi ja eettiseksi tilannekohtaisuudeksi. Tutkimuksen perusteella sosiaalityö nähdään korostetusti osana ajankohtaista yhteiskunnallista kehitystä ja sen ilmiöitä. Sosiaalityössä kehotetaan kiinnittämään tietoisesti huomiota sosiaalityön eettisten arvojen noudattamiseen, ettei sosiaalityö tule epähuomiossa palvelleeksi talouden arvoja oikeudenmukaisuuden arvojen kustannuksella.