Äärellisten yrityskertojen vaikutus kvanttikommunikaation tehokkuuteen - Ekqvist, Jaakko (My University, 2026)
Kvanttikommunikaatioverkot ovat monimutkaisia tietoliikkenneverkkoja, jotka hyödyntävät informaation siirrossa kvanttimekaanisia ilmiöitä. Tässä tutkielmassa keskitytään kvanttiverkkohin, jotka perustuvat lomittuneiden tilojen jakamiseen. Tutkielmassa keskitytään tarvittavien operaatioiden kuvaamiseen yksinkertaistavien mallien avulla. Tekstissä keskitytään erityisesti kvanttikommunikaatioverkkojen kapasiteetin aikariippuuvuuteen. Kapasiteetti kertoo kuinka paljon informaatiota verkko kykenee välittämään. Lomittumiseen perustuvissa verkoissa tämä voidaan rinnaistaa lomittuneiden tilojen määrään. Kapasiteettia mallinnetaan yksinkertaisille verkkotopoligioille Python-simulaatioilla, jotka perustuvat Markovin ketjuihin.
Keywords: Kvanttikommunikaatioverkot, Verkkoteoria, Markovin ketjut, Kvanttiverkon kapasiteetti