Osakeyhtiön toiminnan määrittäminen pääomasijoittamiseksi ja toiminnan verotukselliset haasteet : Pääomasijoitustoiminnan käsitteen tulkinnanvaraisuuden merkitys ja vaikutukset - Lehtinen, Laura (My University, 2024)
Tekstissä käsitellään osakeyhtiön harjoittamaa pääomasijoitustoimintaa. Aiheen käsittely alkaa pääomasijoitustoiminnan ja asiaa koskevan lainsäädännön käsittelyllä sekä tarkastellaan miten osakeyhtiömuotoista pääomasijoitusyhtiötä, verotetaan ja mitä haasteita verotuksessa on. Tämän jälkeen perehdytään tarkemmin mitä, kriteereitä pääomasijoitustoimintaa harjoittavalta osakeyhtiöltä edellytetään ja miten näitä kriteereitä sekä lakia on tulkittu oikeuskäytännössä. Lopuksi tarkastellaan mitä, vaikutuksia pääomasijoitusyhtiön muulla elinkeinotoiminnalla on toiminnan tulkintaan ja määrittämiseen. Aihe itsessään on hyvin keskeinen toimintaa harjoittavien yhtiöiden kannalta, koska se vaikuttaa suoraan niiden verotukselliseen asemaan. Pääomasijoitustoimintaa harjoittavan yhtiön käyttöomaisuusosakkeiden luovutukset eivät ole verovapaita, koska on katsottu, että osakevaihto on yrityksen pääasiallista toimintaa. Yhtiön toiminnan määrittely on osoittautunut ongelmalliseksi, eikä yleisiä kriteereitä ole pystytty lainsäädännössä tai oikeuskäytännössä määrittämään. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisukäytännössä painottuu tapauskohtaisuus. Myöskään tähänastisen oikeuskäytännön pohjalta ei ole voitu luoda yleisiä kriteereitä, joiden perusteella pääomasijoitusyhtiöllä voisi olla muuta elinkeinotoimintaa, johon soveltuisi käyttöomaisuusosakkeiden verovapaa luovutus. Monissa KHO:n ratkaisussa onkin laajennettu pääomasijoitustoiminnan käsitettä kattamaan myös muu elinkeinotoiminta. Tulkintaongelmia esiintyy edelleen, eikä lainsäädännöstä tai oikeuskäytännöstä ole löydetty laajasti sovellettavia tulkintaohjeita, joilla epäselvyydet olisivat vältettävissä. Tämän takia lainsäädäntöön olisi tehtävä joitakin muutoksia, jotta pääomasijoitusyhtiöiden verotus vastaisi sen tosiasiallista toimintaa. Ratkaisuehdotuksina tutkielmassa esitetään omaisuuslajin vaihtoa, käyttöomaisuusosakkeiden luovutusvoittojen verovapauden ulottamista myös pääomasijoitusyhtiöihin tai aiheeseen liittyvien tapausten laajempaa käsittelyä KHO:ssa, jotta prejudikaatteja saadaan enemmän ja näistä ilmenisi jonkinlainen johdonmukaisuus.
Keywords: verotus, osakeyhtiö, pääomasijoittaminen, omaisuuslaji