Kiertotalouden tukeminen muotialalla digitalisoinnin avulla - Peuranpää, Emmi (My University, 2024)
Muotiala on yksi maailman suurimmista ympäristöä kuormittavista toimialoista. Nykyinen lineaarinen liiketoimintamalli – "ota, valmista, kuluta ja hävitä" – ei ole kestävällä pohjalla, vaan se johtaa resurssien ehtymiseen ja ympäristön saastumiseen. Muotialan siirtymä lineaarisesta mallista kohti kiertotaloutta on näin ollen välttämätöntä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Kiertotalousmalli perustuu tuotteiden ja materiaalien elinkaaren pidentämiseen, resurssien tehokkaampaan hyödyntämiseen ja jätteen määrän vähentämiseen. Muotialalla tämä tarkoittaa muun muassa materiaalien uudelleenkäyttöä, vaatteiden käyttöiän pidentämistä, kierrätettävyysperiaatteiden soveltamista sekä vastuullisempien ja kestävämpien liiketoimintamallien omaksumista. Digitalisaation ja teknologian kehitys on avannut merkittäviä mahdollisuuksia kestävän kehityksen edistämiselle monilla toimialoilla, ja muotiala ei ole poikkeus. Digitaaliset teknologiat, kuten esineiden internet, lohkoketjuteknologia, tekoäly ja massadata, tarjoavat tehokkaita keinoja kiertotalouden toteuttamiseen. Esimerkiksi esineiden internet mahdollistaa tuotteiden ja raaka-aineiden jäljitettävyyden koko toimitusketjun ajan, mikä parantaa läpinäkyvyyttä ja helpottaa kierrätettävien materiaalien hallintaa. Lohkoketjuteknologia puolestaan takaa tietojen turvallisuuden ja varmistaa toimitusketjun eettisyyden. Tekoälyllä voidaan optimoida kysynnän ennustamista, vähentää ylijäämätuotteiden määrää sekä kehittää kestävämpiä suunnitteluratkaisuja. Massadatan avulla yritykset voivat analysoida valtavia tietomääriä ja tunnistaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka tukevat kiertotalouden tavoitteita. Vaikka digitaaliset ratkaisut tarjoavat huomattavia etuja muotialalle, niiden käyttöönottoon liittyy myös merkittäviä haasteita. Korkeat kustannukset, tekniset esteet ja osaamisen puute hidastavat uusien teknologioiden laajamittaista hyödyntämistä. Erityisesti pienillä ja keskisuurilla yrityksillä voi olla vaikeuksia rahoittaa teknologian käyttöönottoa ja sopeutua uusiin toimintamalleihin. Lisäksi siirtymä vaatii organisaatioilta muutoshalukkuutta ja henkilöstön jatkuvaa kouluttamista uusien teknologioiden käyttöön. Kuluttajakäyttäytymisen muuttaminen on toinen kriittinen tekijä siirtymän onnistumiselle. Kuluttajien tietoisuuden lisääminen vastuullisista valinnoista ja kestävästä muodin kulutuksesta on välttämätöntä, jotta kiertotalouden periaatteet voivat toteutua laajemmin. Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee, miten digitaalisia teknologioita voidaan hyödyntää kiertotalouden edistämisessä muotialalla. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia mahdollisuuksia teknologia tarjoaa kiertotalouden toteuttamiselle ja millaisia haasteita sen käyttöönottoon liittyy. Tulokset osoittavat, että digitaalisilla teknologioilla on valtava potentiaali kiertotalouden tukemisessa, mutta niiden tehokas hyödyntäminen edellyttää sekä taloudellisia investointeja että organisatorista osaamista. Samalla on tärkeää kehittää uusia yhteistyö- ja liiketoimintamalleja, jotka tukevat teknologian integroimista osaksi muotialan kiertotalousstrategioita. Kuluttajien rooli muutoksessa on keskeinen, ja tietoisuuden kasvattaminen vastuullisen kulutuksen merkityksestä voi vauhdittaa muotialan siirtymää kohti kestävämpiä toimintatapoja.
Keywords: kiertotalous, muotiala, digitalisointi