Teknologian kohtaaminen, osallisuus ja tietoyhteiskunnan esteettömyys CP-vammaisten kokemuksissa - Alpimaa, Hanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksessa tarkastellaan CP-vammaisten kokemuksia tietoyhteiskuntakehityksen vaikutuksista heidän elämäänsä. Tarkoituksena on selvittää erityisesti teknologian kohtaamista sekä esteettömyyden ja osallisuuden kokemuksia: Miten teknologian kehitys on vaikuttanut CP-vammaisten elämään ja millaisia mahdollisuuksia ja haasteita se on luonut? Miten yhteiskunnassa julkilausutut osallisuuden, esteettömyyden ja vammaisten valtaistumisen tavoitteet konkretisoituvat CP-vammaisten arjessa? Kokevatko he omaavansa yhdenvertaiset oikeudet ja osallistumismahdollisuudet yhteiskunnassa, vai kohtaavatko he epätasa-arvoista kohtelua tai syrjintää? Tutkimuskysymysten tarkastelu tapahtuu sosiaalisen vammaistutkimuksen ja yhteiskuntatieteellisen tietoyhteiskuntakeskustelun kontekstissa. Taustalla vaikuttavat ajatukset vammaisuudesta sosiaalisesti rakentuneena ilmiönä. Tutkimuksen aineisto koostuu kymmenestä teemahaastattelusta, jotka on toteutettu Turussa joulukuun 2004 ja huhtikuun 2006 välisenä aikana. Haastateltavat ovat 21–45-vuotiaita CP-diagnoosin saaneita henkilöitä. Haastatteluaineiston analyysi on toteutettu luokittelemalla ennalta asetettuja sekä aineistosta esiin nousseita teemoja ja analysoimalla niitä tarkemmin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimus osoittaa, että teknologisen kehityksen mukanaan tuomat hyödyt eivät ole yhtäläisesti kaikkien saatavilla, eikä yhdenvertaisuuden ja esteettömyyden ihanne toteudu kaikkien osallisuuden mahdollistavalla tavalla. Tietoyhteiskuntakehitys näyttäytyy toisaalta vammaisten osallisuuden ja valtaistumisen mahdollistajana ja toisaalta eriarvoistumisen ja syrjäytymisen uhkatekijänä. Eriarvoisuuden lisääntymisen riski on nähtävissä vammaisten ja vammattomien välillä, mutta myös vammaisten keskuudessa. Teknologian alalla sekä asenneilmapiirissä ja lainsäädännössä tapahtuneesta kehityksestä huolimatta yhteiskunta toimii vammattomien ehdoilla ja tuottaa vammaisuutta yhteiskunnallisena ilmiönä. Vammaisuutta tuotetaan yhteiskunnallisissa rakenteissa, yhteisöllisissä diskursseissa, arjen käytännöissä, esteellisissä ympäristöissä, koulutuksen ja työelämän epätasa-arvoisissa mahdollisuuksissa, vammaisten tarpeet unohtavassa teknologian ja palvelujen suunnittelussa sekä taustalla vaikuttavissa arvoissa ja asenteissa. Nämä prosessit konkretisoituvat CP-vammaisten haastateltavien elämässä arjen haasteina ja epätasa-arvoisina elämänmahdollisuuksina.