Hegemoninen maskuliinisuus kriisissä ‒ Sukupuolistunut väkivalta vallankäytön välineenä Pajtim Statovcin teoksessa Bolla - Nääppä, Petra (My University, 2023)
Tarkastelen sivuainetutkielmassani hegemonista maskuliinisuutta ja maskuliinisia rooleja Pajtim Statovcin teoksessa Bolla (2019). Keskityn erityisesti päähenkilö Arsimin suhteisiin muihin teoksen keskeisiin henkilöhahmoihin, jotka ovat vaimo Ajshe, rakastaja Miloš ja seksuaalirikoksen uhri. Suhteet eivät ole muuttumattomia, vaan valtasuhteet elävät teoksen myötä. Tutkielmani teoreettinen viitekehys muodostuu kriittisen miestutkimuksen ja sukupuolentutkimuksen käsitteistä. Erityisesti Arto Jokisen määrittelemä hegemonisen maskuliinisuuden käsite ja Suvi Ronkaisen määrittelemä sukupuolistunut väkivalta ovat tutkielmani keskiössä. Hegemonisessa maskuliinisuudessa aika, paikka ja kulttuuri vaikuttavat tavoiteltuihin maskuliinisiin arvoihin ja maskuliinisuuteen. Sukupuolistunut väkivalta viittaa väkivallan kulttuurisuuteen, rakenteellisuuteen ja väkivallan toimijaan. Sivuainetutkielmassani esitän, että Statovcin Bolla-teoksen päähenkilö Arsimin ja sivuhenkilö Milošin maskuliinisuudet muuttuvat sodan ja seksuaalisen hyväksikäytön aiheuttamien traumojen, mutta myös yhteiskunnan vaatimusten takia. Hegemoninen maskuliinisuus näkyy Arsim tapana käyttää valtaa teoksen muihin henkilöihin. Suhteissa valta näkyy sukupuolistuneena väkivaltana, taloudellisena hegemoniana ja seksuaalisena hyväksikäyttönä. Bolla ottaa kantaa maskuliinisuuden kapeisiin rooleihin ja traumojen vaikutukseen sukupuolistuneeseen väkivaltaan.
Keywords: hegemoninen maskuliinisuus, maskuliinisuus, henkilöhahmot, sukupuolistunut väkivalta, seksuaalisuus, sukupuoli