Harrastusten yhteys kouluikäisten lasten yksinäisyyden kokemiseen - Rasva, Jussi; Salonen, Tuomas (My University, 2024)
Harrastaminen on säännöllisesti toteutettavaa fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista vapaa-ajan toimintaa. Harrastuksissa voidaan käydä esimerkiksi rentoutumassa tai parantamassa fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista hyvinvointia. Yksinäisyys on tunne, jossa ihminen kokee olevansa yksin tai ulkopuolinen riippumatta siitä onko hän fyysisesti yksin. Kyseessä on subjektiivinen tunne, jonka jokainen ihminen kokee omalla tavallaan, eikä tunne ole riippuvainen ihmissuhteiden määrästä. Tässä pro gradu - tutkielmassa tutkittiin harrastusten yhteyttä kouluikäisten lasten yksinäisyyden kokemiseen. Tutkimuksemme on määrällinen eli kvantitatiivinen tutkimus ja sen tuloksia on analysoitu SPSS-ohjelman avulla. Toteutimme kyselytutkimuksen kahdessa pirkanmaalaisessa koulussa. Kysely rajattiin 3.–6. -luokkalaisiin oppilaisiin ja saimme vastauksia 324 oppilaalta. Kyselyssä oli neljä osiota: taustatiedot, harrastukset, yksinäisyys ja harrastusten yhteys yksinäisyyden kokemiseen. Tuloksien perusteella tytöt kokevat olevansa hieman yksinäisempiä kuin pojat. Kuitenkaan kovin moni oppilaista ei koe olevansa yksinäinen. Pojat harrastavat enemmän ryhmä- tai joukkueharrastusta ja tytöt enemmän yksilöharrastuksia. Kyselyyn vastanneista oppilaista noin kymmenes ei harrastanut mitään harrastusta. Tutkimuksemme mukaan oppilaat, joilla oli harrastus, kokivat hieman vähemmän yksinäisyyttä kuin ne oppilaat, joilla ei ollut harrastusta. Tästä voimme päätellä, että harrastamisella on positiivisia vaikutuksia yksinäisyyden kokemiseen. Tämän vuoksi harrastusten tukeminen ja niiden tarjoaminen kaikille sosioekonomisesta asemasta riippumatta on tärkeässä asemassa lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta
Keywords: Yksinäisyys, yksin oleminen, harrastus, kouluikäinen lapsi