Itsensä johtaminen ja organisaatiokulttuuri : Julkisen organisaation asiantuntijoiden itsensä johtamisen edellytykset ja organisaatiokulttuuri, tuloksellisuus - näkökulma - Laitinen, Veli-Pekka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Työn murros on yksi suurimpia tulevaisuuden haasteita. Jotta julkinen asiantuntija yksilönä pystyy vastaamaan työn murrokseen, tulee hänen johtaa itseään tuloksellisesti uudessa työnteon ympäristössä. Samalla muutos haastaa työyhteisöt kasvamaan kulttuurisesti kohti näitä uusia korostuksia. Tutkimuksen tarkoitus ja samalla tutkimusongelma oli kuvata itsensä johtamisen ja organisaatiokulttuurin välistä heikosti tunnettua yhteyttä tuloksellisuuden näkökulmasta, julkisen hallinnon asiantuntijatyössä. Keskittyen siihen minkälainen organisaatiokulttuuri luo edellytykset tuloksekkaalle itsensä johtamiselle. Ilmiötä tarkasteltiin kahden tutkimuskysymyksen kautta: 1. Miten asiantuntijat kuvaavat organisaatiokulttuurin vaikutusta itsensä johtamisen tuloksellisuuteen? 2. Minkä elementtien organisaatiokulttuurissa tulisi muuttua, jotta tulevaisuudessa itsensä johtaminen tuloksellisuus mahdollistuisi? Teoreettisena taustana käytettiin itsensä johtamisen ja organisaatiokulttuurin teorioita ja konseptimalleja. Kohdeorganisaatioksi tähän tapaustutkimukseen valikoitui Liikennevirasto, joka edustaa julkista hallintoa. Tutkimus rajattiin kohdeorganisaation asiantuntijoihin. Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena, joka hyödyntää monistrategisesti myös määrällistä aineistoa. Laadullinen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla ja määrällinen aineisto verkkokyselyllä. Eri aineistojen tulokset olivat samansuuntaisia. Tulosten mukaan Liikenneviraston asiantuntijat kokivat laajaa itsensä johtamisen vapautta oman työtehtävänsä puitteissa. He kokivat, että organisaatio luottaa ja tukee asiantuntijoiden vapautta. Liikenneviraston organisaatiokulttuurin vahvuudet liittyivät joustavuuden teemoihin, kuten asiakaslähtöisyys ja oppiminen. Organisaatiokulttuuri kokonaisuudessaan ei ole erityisen vahva. Se korostaa asiantuntijalähtöisyyttä ja luottamusta. Heikkoina piirteinä havaittiin vakauteen liittyvät teemat, kuten epäyhtenäiset toimintatavat, visio, strategia ja tavoitteet, sekä tiedonkulku. Varsinkin sisäisen vakaus koettiin heikoksi. Työn murros on kohdeorganisaatiossa näkynyt asiantuntijoiden työkulttuurin kehittymisenä kohti itseohjautuvuutta ja epävirallisia työn muotoja. Samaan aikaan organisaation yhtenäiset toimintatavat, johtamisjärjestelmä sekä laajemmin julkisen hallinnon hierarkiaan perustuva rakenne eivät ole kehittyneet samansuuntaisesti. Johtopäätöksenä organisaatiokulttuurin joustavuuteen liittyvät teemat luovat pohjan ja käynnistävät itsensä johtamisen prosesseja yksilöissä. Ne eivät kuitenkaan tee toiminnasta vielä tuloksekasta. Organisaatiokulttuurin vakauteen liittyvät teemat mahdollistavat varsinaisen tuloksekkaan itsensä johtamisen, yksilölle ja organisaatiolle samansuuntaisesti. Tämän perusteella tuloksekas itsensä johtaminen tarvitsee tuekseen vahvaa organisaatiokulttuuria.