Supertehostajien säätelemät pitkät ei-koodaavat RNA:t ihon okasolusyövässä - Haalisto, Josefiina (My University, 2023)
Ihon levyepiteelikarsinooma eli okasolusyöpä on keratinosyyttiperäinen syöpä, joka usein johtuu pitkittyneelle auringon UV-säteilylle altistumisesta. Pieni osa ihon okasolusyövistä metastasoi, eli muodostaa etäpesäkkeitä. Tällöin ennuste on hyvin huono, koska spesifistä hoitoa ei toistaiseksi ole saatavilla. Tutkimuksen tavoitteena olikin löytää uusia potentiaalisia terapeuttisia kohteita tälle yleistyvälle ihosyövälle pyrkien vaikuttamaan sen kasvuun ja leviämiseen. Eri ihon okasolusyöpäsolulinjojen osalta on aiemmissa tutkimuksissa osoitettu, että pitkillä ei-koodaavilla RNA-molekyyleillä (lncRNA) on rooli kyseisen syövän muodostumisessa, ja että ne vaikuttavat ihon okasolusyöpäsolujen kasvuun ja leviämiseen. Tässä tutkimuksessa näytettiin, että supertehostajat (engl. super enhancers, SEs) puolestaan säätelevät pitkien ei-koodaavien RNA-molekyylien ilmentymistä ihon okasolusyöpäsoluissa, mikä osoitettiin käyttämällä tutkimuksissa supertehostajainhibiittoreita THZ1:tä ja JQ1:tä, jolloin huomattiin estävä vaikutus kohdeproteiineissa CDK7 ja BRD4 ja sitä kautta koko supertehostajakompleksin toiminnassa. Tutkimusten kohteena olivat ihon okasolusyövässä yli-ilmennetyt pitkät ei-koodaavat RNA:t LINC7, PICSAR, PRECSIT ja SERLOC. Selvisi, että THZ1 ja JQ1 inhiboivat merkitsevästi pitkien ei-koodaavien RNA-molekyylien ilmentymistä ihon okasolusyöpäsoluissa. Tulokset saatiin RT-qPCR-tutkimusmenetelmällä, jolla selvitettiin pitkien ei-koodaavien RNA-molekyylien ilmentämistä halutuissa ihon okasolusyöpäsolulinjoissa, ja tutkittiin, miten inhibiittorit THZ1 ja JQ1 vaikuttivat ilmentämisen tasoon solulinjakohtaisesti. Solujen kasvua mittaavissa kokeissa ja viabiliteettikokeissa puolestaan havaittiin, että erityisesti THZ1 inhiboi merkitsevästi ihon okasolusyöpäsolujen kasvua ja elinkykyisyyttä, ja inhibition voimakkuus kasvoi suhteessa inhibiittorin pitoisuuden suuruuteen. Myös JQ1:n havaittiin vaikuttavan heikentävästi ihon okasolusyöpäsolujen kasvuun myöhemmissä aikapisteissä, ja vaikutus oli merkitsevä erityisesti metastaattisten eli etäpesäkkeitä muodostavien solulinjojen osalta. Tutkimusten valossa supertehostajat voisivat olla hyviä mahdollisia terapeuttisia kohteita ihon okasolusyövän hoidossa.
Keywords: Ihosyöpä, Okasolusyöpä, UV-säteily, Pitkä ei-koodaava RNA, Supertehostaja, Inhibiittori