Sarjapulssimagneettistimulaatio tinnituksen hoidossa ja hoitovaikutuksen tutkiminen lineaaristen sekamallien avulla - Perämäki, Tuomas (My University, 2020)
Tutkielman tavoitteena on tutkia sarjapulssimagneettistimulaation (rTMS) tehoa tinnituksen hoidossa. Aluksi luodaan lyhyt katsaus tinnituksen taudinkuvaan, tärkeimpiin tinnituksen aiheuttaman haitan mittareihin ja aikaisempiin tutkimuksiin, joissa rTMS-hoitoa on kokeiltu tinnitukseen. Tämän tutkielman tutkimusainestot ovat Tinnitus rTMS 2013-projektia varten kerätyt kaksi aineistoa. Pitkittäisaineistoa analysoidaan lineaarisella sekamallilla, jossa satunnaistekijät huomioivat eri mittauskertojen havaintojen korreloituneisuuden. Tutkimushoidon vaikutusta verrataan lumehoitoon. Tutkielmassa tarkastellaan kuvailevin menetelmin myös eri geneettisten tekijöiden yhteyttä tinnitukseen ja sarjapulssimagneettistimulaation hoitotehoon. Tutkielmassa kokeiltiin myös Tinnitus Handicap Inventory -kysymyssarjalle Item Response Theory mallinnusta, mutta kokeilun tasolle jääneestä analyysistä esitetään kuriositeettina vain joitakin tuloksia.
Keywords: tinnitus, rTMS, lineaarinen sekamalli