Musta joutsen : Odilen hahmo Mercedes Lackeyn The Black Swan -romaanissa - Laine, Mimosa (My University, 2024)
Tutkielman lähtökohtana on Joutsenlampi-baletin ympärille rakentunut perinne ja siitä syntyneet adaptaatiot. Baletin taustalla vaikuttaa satuperinne ja baletin innoittamana on syntynyt monenlaisia teoksia. Kohdeteokseni on amerikkalaiskirjailija Mercedes Lackeyn The Black Swan -romaani (1999), josta keskityn tutkimaan Odilen eli mustan joutsenen hahmon asemaa ja merkityksiä hyödyntäen arkkityyppitutkimusta ja feminististä satukritiikkiä. Lisäksi teen vertailua balettiin ja kahteen muuhun adaptaatioon: Black Swan -elokuvaan ja Joutsenprinsessa-animaatioon. Tärkeimpinä menetelminä hyödynnän Proppin arkkityyppejä ja lisäksi Zipesin, Liebermannin ja Rowen satututkimuksia. Sekä romaani että baletti hyödyntävät satujen perinnettä, joten satututkimus ja satukritiikki ovat hyviä lähestymistapoja. Käsittelen erityisesti naisten rooleja, esimerkiksi hyvän ja huonon äitiyden näkökulmista. The Black Swan on fantasiaromaani, joka sijoittuu fiktiiviseen, historialliseen Eurooppaan. Romaani seuraa Joutsenlampi-baletissa havaittavaa juonta keskittyen kuitenkin Odileen ja hänen toimintaansa ja motiiveihinsa tarinassa. Romaanin Odile on velho von Rothbartin tytär ja suuri osa hänen kehityskaartaan liittyy tähän suhteeseen. Tutkielmassani suhteutan Odilen hahmon teoksen muihin hahmoihin arkkityyppien kautta. Tulkitsen hänen asettuvan muiden hahmojen väliin ja hänessä ilmenevän piirteitä kaikista näistä rooleista. Käyn läpi muiden hahmojen roolit ja sen, miten ne voidaan tulkita Odilen rinnalla, kun niitä tarkastellaan arkkityyppien valossa. Romaanissa Odette eli valkoinen joutsen ei ole yksiselitteisesti mustan joutsenen vastakohta, prinssi Siegfried ei täysin kykene täyttämään pelastajaprinssin rooliaan ja kertojan ääni vaikuttaisi tekevän yhtäläisyyksiä Odilen ja pahan kuningatar Clothilden välille. Odilen lopullinen rooli romaanissa tuntuisi olevan hänen valintansa ja tasapainottelunsa näiden erilaisten roolien välillä: pelastettavan naisen, sankarihahmon ja pahan hallitsijan. Havaitsen Odilen olevan tässä muuntumiskyvyssään poikkeuksellinen muiden romaanin naisten rinnalla. Tulkitsen tämän johtuvan erityisesti romaanin patriarkaattisen yhteiskunnan rakenteista, joissa miehet ja joutsenten tapauksessa erityisesti von Rothbart antavat heille merkityksen ja arvon. The Black Swan on mielenkiintoinen lisäys Joutsenlampi-traditioon ja sen moniin adaptaatioihin. Sen tapa keskittyä Odilen hahmoon avaa kysymyksiä siitä, mikä tämän hahmon merkitys traditiossa ylipäätään on.
Keywords: sukupuoli, arkkityyppi, satu, adaptaatio, valta