Segrare och förlorare : Språkliga drag i nyhetsrapportering om VM-sprint 2023 - Reiman, Iida (My University, 2025)
Syftet med denna kandidatavhandling är att undersöka ord- och frasval i svenska och norska nyhetsartiklar om kvinnornas VM-sprint i skidåkning år 2023. Forskningsfrågorna handlar om vilka slags ord som används för att beskriva segrare och förlorare och vilka fraser som är kännetecknande i beskrivningen. Även språkliga skillnader mellan de svenska och de norska artiklarna undersökas. Materialet består av svenska och norska tidningarna Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Verdens Gang och Dagbladet. Materialet inkluderar också båda ländernas public servicebolagets artiklar om ämnet, dvs. SVT respektive NRK. Alla nyhetsartiklar är publicerade i februari 2023. Metoden är i huvudsak kvalitativ. Teoretiska utgångspunkter innehåller vad som är betecknande för nyhetsspråk samt några särdrag av idrottsspråk. I undersökningen grupperas ord och fraser utgående från ordklasstillhörighet. Analysen bygger på Olof Thorells indelning av ord. Ord grupperas i tre kategorier enligt deras uppbyggnad, dvs. enkla, avledda och sammansatta ord. Fraser och deras bestämningar analyseras enligt Svenska Akademiens Språklära. Resultaten visar att tidningsartiklar från båda länderna beskriver oftare sin egen nationalitet och med mer varierande ord och fraser. Det här bekräftar nationella känslor som är en av idrottjournalistikens uppgifter. Det finns flera hänvisningar till segrare än till förlorare som kan tolkas sammanhänga med sportnyheternas expressiva sätt att beskriva framgångsrika idrottare.
Keywords: ord, fraser, svenska, norska, sportjournalistik, dagstidningar