Puuttuvat laboratoriotutkimuspyynnöt potilaan siirtyessä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon - Mäkinen, Kristiina (My University, 2023)
Laboratoriotutkimusten virheistä jopa 50–75 % syntyy preanalyyttisessä vaiheessa. Näistä n. 26 % aiheuttaa haittaa tai ylimääräistä vaivaa potilaille. Laboratoriotutkimusta varten potilaalla tulee olla hoitavan tahon tekemä lähete eli laboratoriotutkimuspyyntö. Toisinaan näytteenottoon tulee kuitenkin potilaita, joilla ei syystä tai toisesta ole voimassa olevaa laboratoriotutkimuspyyntöä. Erityisesti erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon siirtyvien potilaiden pyyntöjen puuttuminen kuluttaa usean eri tahon resursseja, kun esimerkiksi laboratoriohoitaja alkaa muiden töidensä ohessa selvittämään asiaa. Terveyskeskuksen vastaanotossa työskentelevät joutuvat etsimään, tekemään ja uusimaan tutkimuspyyntöjä, jotka eivät varsinaisesti välttämättä olisi heidän tehtäviään. Tämä hidastaa näytteenottotoimintaa ja voi pahimmillaan uhata potilaan tietosuojaa. Potilaalle tai terveydenhuollon asiakkaalle puuttuvat laboratoriotutkimuspyynnöt tuovat epävarmuutta ja turhaa ylimääräistä odotusaikaa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miksi laboratoriotutkimuspyyntöjä puuttuu potilaan saapuessa laboratorioon. Tutkimus suoritettiin Wepropol-pohjaisena kyselytutkimuksena yhteistyössä Jesse Liukkosen kanssa. Kyselyn avulla selvitimme asiaan liittyviä ongelmia ja puutteita. Kysely ohjattiin Tyksin osastonhoitajille, Kliinisen kemian laboratoriohoitajille sekä terveysasemien vastaaville ylilääkäreille. Kyselyn aukioloaika oli 12.12.2022-20.1.2023. Tässä tutkimuksessa keskityttiin Tyksin osastonhoitajilta saatujen vastauksien tulkintaan. Kokonaisuudessaan kyselyyn vastasi yhteensä 59 henkilöä. Jesse Liukkosen osa kyselytutkimuksesta kohdistui puolestaan perusterveydenhuollon Kliinisen kemian laboratoriohoitajille sekä terveysasemien vastaaville ylilääkäreille. Kyselystä saamamme tulokset osoittavat, että potilasohjauksessa on puutteita potilaan siirtyessä erikoissairaanhoidosta jatkohoitoon perusterveydenhuollon puolelle. Potilaat menevät hyvin usein laboratorioon ilman asianmukaista laboratoriotutkimuspyyntöä. He eivät ole läheskään aina tietoisia, että heidän tulisi ottaa ensin yhteyttä omaan terveyskeskukseensa laboratoriotutkimuspyynnön saamista varten. On selkeästi olemassa tarve käytäntöjen yhtenäistämiseksi näitä tilanteita varten. Asiasanat: laboratoriotutkimuspyyntö, erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto, näytteenotto