Miesten hypogonadismi: tausta ja diagnostiikka - Koskinen, Joel (My University, 2025)
Miesten hypogonadismi on sairaus, joka vaikuttaa laaja-alaisesti miesten terveyteen. Sen terveysvaikutukset johtuvat liian matalasta miesten sukuhormonin eli testosteronin tuotannosta. Aihetta tutkitaan paljon ja tämän pohjalta on laadittu useita kansainvälisiä suosituksia. Tarkoituksena oli syventää tietoja miesten hypogonadismista ja kerätä uusinta tietoa viime vuosina julkaistuista artikkeleista liittyen miesten hypogonadismiin sekä koota yhteen kansainvälisten hoitosuositusten erilaisia linjauksia miesten hypogonadismin diagnostiikkaan liittyen. Helmikuussa 2023 suoritettiin kirjallisuushaku, jonka tuottamat artikkelit toimivat tämän pohjana yhdessä kansainvälisten hoitosuositusten kanssa. Keskeisinä löydöksinä voidaan pitää sitä, että hoitosuosituksissa on hajontaa siinä, kuinka matalia testosteroniarvoja kannattaa lähteä hoitamaan ja siinä, että ajatellaanko hypogonadismi ilman selkeää elimellistä syytä omaksi hoidettavaksi sairaudekseen sekä millainen merkitys erilaisilla mittausmenetelmillä on hypogonadismin diagnostiikassa.
Keywords: hypogonadismi, testosteroni, testosteronivaje