Lähiön leimaama identiteetti: Sosiaalisen miljöön merkitys henkilöhahmojen identiteettien rakentumisessa Zadie Smithin romaanissa NW - Leino, Niina (My University, 2019)
Analysoin pro gradu -tutkielmassani sosiaalisen miljöön merkitystä henkilöhahmojen identiteettien rakentumisessa englantilaisen kirjailijan Zadie Smithin (s.1975) romaanissa NW (2012). Smithin tuotannolle on tyypillistä käsitellä kulttuuri-identiteettiin, uskontoon ja rotuun liittyviä teemoja, jotka toimivat lähtökohtana myös NW-romaanissa. Smith määrittyy kirjailijana osaksi uuden sukupolven brittiläistä maahanmuuttokirjallisuutta, ja NW sijoittuu romaanina siihen (post)postkoloniaaliseen jatkumoon, jossa henkilöhahmoja ei enää määrittele sopeutumattomuus ja koti-ikävä. Smithille tyypillisesti romaanin tapahtumat sijoittuvat monikulttuuriseen Lontooseen, jolloin paikalla on teoksessa keskeinen rooli. Tulkintani mukaan fyysisellä paikalla ja sen muodostamalla sosiaalisella miljööllä on oleellinen merkitys siinä, miten henkilöhahmojen identiteetit rakentuvat. Määrittelen tutkielmassani sosiaalisen miljöön käsittämään ensisijaisesti kaupunkimiljöön, rodun ja etnisyyden sekä yhteiskunnan luokka- ja normijärjestelmän, johon sisällytän normatiiviset käsitykset liittyen sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Tarkastelen identiteetin käsitettä suhteessa määrittelemiini sosiaalisen miljöön aspekteihin, ja analyysini tukena käytän erityisesti kulttuurintutkija Stuart Hallin teorioita identiteetistä. Peilaan Smithin tuotannosta tehtyä aiempaa tutkimusta analyysini havaintoihin, ja teoreettisena viitekehyksenäni käytän pääasiallisesti postkoloniaalista teoriaa ja kirjallisuudentutkimusta. Sivuan myös feminististä kirjallisuudentutkimusta ja kulttuuritutkimusta osana analyysiani. Tarkastelen tutkielmassani, kuinka NW-romaanin henkilöhahmojen identiteetit muovautuvat sosiaalisen ympäristönsä asettamissa raameissa. Tulkitsen NW:n henkilöhahmojen identiteettien määrittyvän vahvasti heidän fyysisen sijaintinsa mukaan. Suurkaupungin katukuvassa kaikki hahmot luokittelevat itsensä lontoolaisisi huolimatta etnisistä taustoistaan; vielä vahvemmin he leimaantuvat asuinpaikkansa mukaan luoteislontoolaisiksi. Luoteis-Lontoolla on keskeinen merkitys, sillä romaanin nimi muodostuu kyseisen alueen postikoodin mukaan. Tästä syystä tutkimukseni keskiöön nousee henkilöhahmojen asuinseutu, ja ennen kaikkea heitä kaikkia yhdistävä vuokratalokompleksi nimeltä Caldwell. Tulkitsen monikulttuurisen Caldwellin leimaavan henkilöhahmoja kokonaisvaltaisesti; vuokratalojen keskittymä merkitsee heille huono-osaisuutta ja rajallisia mahdollisuuksia onnistua. Lähiöstä pois pääseminen ja sosiaalinen nousu ovat romaanissa monitahoisesti osa hahmojen elämää, mikä muodostaa erinäisiä ristiriitoja, jotka osaltaan horjuttavat heidän identiteettejään. Suhde Caldwelliin määrittää ja rikkoo heidän identiteettejään, jotka rakentuvat paikan, monikulttuurisuuden, sosiaaliluokan ja yhteiskunnan normien ristitulessa.