Skenaarioita maaseudun palveluista. Kaupat, kirjastot, pankit ja postit historiasta tulevaisuuksiin - Lehtonen, Jussi (Annales Universitatis Turkuensis C 429, 2016)
Tutkimus yhdistää kansatiedettä ja tulevaisuudentutkimusta selvittäessään maaseudun neljän keskeisimmän palvelun historiaa, nykytilannetta ja tulevaisuutta. Lähtökohtana ovat suomalaiset myymälä-, kirjasto- ja pankkiautot sekä autopostitoimistot mutta myös mainittujen palveluiden kiinteät toimipaikat nousevat käsittelyyn. Työ edustaa soveltavan kansatieteen näkökulmaa ja on ensimmäinen laajempi tutkimus, jossa kansatieteeseen yhdistetään tulevaisuudentutkimusta. Tutkimusaineisto koostuu yli 40:stä haastattelusta sekä postikyselystä ja Delfoi-asiantuntijakyselyn tuloksista. Kvalitatiivinen aineisto on analysoitu Grounded theoryn avulla ja sen perusteella saadut keskeisimmät käsitteet on sisällytetty FAR-tulevaisuustaulukkoon (Field Anomaly Relaxation). Mahdottomien tilaparien taulukon, erilaisuusindeksin sekä kehitetyn Jokeri-taulukon avulla jatkokäsittelyyn on valittu kuusi toisistaan poikkeavaa tulevaisuuskuvaa. Niistä muodostetaan skenaariotarinat kohdevuosikymmenelle 2040. Skenaariot sisältävät toimintamalleja palvelujen järjestämiseen. Suomalaista maaseutua käsittelevässä skenaariossa kauppapalvelut toimivat kunnalliselta pohjalta. Myymäläauto-skenaariossa autot ovat pelkistettyjä mutta palvelu monipuolista. Kirjastoauto-skenaariossa yksityistetyt kirjastopalvelut tarjoavat maksullisia jäsenyyksiä. Pankki- ja postipalveluiden näkökulmassa osuuskunnat järjestävät sähköisesti paikallisia palveluja. Monipalveluauto on skenaariossa sirpaleinen yksityisen sektorin palvelu. Jokeri-skenaario, jossa yhdistyvät kaikki FAR-tulevaisuustaulukon muissa skenaarioissa käyttämättä jääneet arvot, lähestyy asukkaista tyhjentynyttä maaseutua konttipalveluiden näkökulmasta.

Scenarios of services in the countryside: shops, libraries, banks and post offices of the past, present and future This research combines ethnology and futures research. It includes the history, the present and the future of four important services in the Finnish countryside. This study focuses on mobile shops, book busses, bank cars and mobile post offices, as well as fixed services. I have approached this study using applied ethnology, it is the first significant research conducted combining the fields of ethnology and futures research. The research material contains over 40 interviews, a qualitative questionnaire and a Delphi questionnaire. Qualitative materials have been analysed with the Grounded Theory, and key concepts are presented in a FAR-table (Field Anomaly Relaxation). The table displaying impossible combinations, the index of dissimilarity and the developed Joker-scenario help create six different images of possible future scenarios in the 2040's. Scenarios include various models which will organise services in the future. The scenario dealing with the Finnish countryside presents shops owned by the municipality. The mobile shop scenario has simplified cars but good service. Book busses are private sector services with various memberships. In the scenario including bank and postal services, there are cooperative, digital services produced locally. The multiservice car is a privately owned, fragmentary service. The Joker-scenario contains all the values from the FAR-table, which were not included in other scenarios. The Joker-scenario portrays an empty countryside with some services that can be transported in containers from one place to another.