Sosiaalinen raportointi rakenteellisen sosiaalityön tiedon tuottajana - Rajala, Toni; Lähteenmäki, Liisa; Kallio, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Eläketurvakeskus, Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta, Kelan tutkimus ja Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta., 2025)
Tiedon tuottamisen yhteiskunnallinen merkitys on kasvanut sosiaalihuollossa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen sekä uuden sosiaalihuoltolain myötä. Rakenteellisella sosiaalityöllä ja sosiaalisella raportoinnilla on pyritty vastaamaan tähän tiedontuotannon tarpeeseen. Tässä artikkelissa tarkastelemme, minkälaista tietoa sosiaalinen raportointi tuottaa rakenteellisen sosiaalityön näkökulmasta. Tutkimuksemme aineistona on Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen (Vasso) sosiaalisen raportoinnin työkalun avulla tuotetut, Turun kaupungin sosiaalialan työntekijöiden tekemät raportit (n = 73). Toteutimme tutkimuksen tietokoneavusteisena aineistolähtöisenä sisällönanalyysinä. Tuloksemme osoittavat sosiaalisen raportoinnin työkalun tuottavan sosiaalityön asiakastyöhön perustuvaa laadullista tietoa palvelujärjestelmän epäkohdista ja tarjoavan palvelujärjestelmän kehittämisehdotuksia. Sosiaalisen raportoinnin työkalu vaikuttaa toteuttavan sille asetetut tiedontuotannolliset vaatimukset, mutta se tuo julki myös kriittistä tietoa asiakastyössä kohdatuista rakenteellisista ongelmista. Tutkimustulosten perusteella esitetään politiikkasuosituksia rakenteellisen sosiaalityön ja sosiaalisen raportoinnin toteuttamiseksi hyvinvointialueilla.