Kameravalvonta ja sähköinen lukitus asunto-osakeyhtiössä - suhde henkilötietojen suojaan - Kangasluoma, Venla (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan kameravalvonnan ja sähköisen lukitusjärjestelmän asentamisen edellytyksiä asunto-osakeyhtiössä, tietosuojalainsäädännön vaatimusten näkökulmasta. Kameravalvonnan videonauhan sekä sähköisen lukituksen kulkutietojen ollessa henkilötietoja, tulee tällöin taloyhtiössä noudattaa tietosuojasääntelyä näitä toteutettaessa. Tutkielmassa tarkastellaan ensinnäkin sitä, millaisia päätöksentekomenettelyitä em. kameravalvonnan ja sähköisen lukituksen asentamiseen tarvitaan, millaisia henkilötietokysymyksiä näihin liittyy ja millä tavoin henkilötiedot ovat suojattuna. Tarkastelussa kiinnitetään huomiota asukkaanvaihdostilanteisiin ja siihen, millaisia oikeuksia uusilla asukkailla on sellaisissa taloyhtiöissä, joissa on jo kameravalvonta taikka sähköinen lukitusjärjestelmä. Tutkielmassa tarkastellaan em. kysymyksiä kahden yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisen laillisen henkilötietojen käsittelyperusteen valossa. Nämä käsittelyperusteet ovat rekisteröidyn suostumus sekä rekisterinpitäjän oikeutettu etu ja tutkielmassa kiinnitetään suhdetta myös näiden käsittelyperusteiden väliseen suhteeseen sekä kummankin käsittelyperusteen käyttämisen edellytyksiin. Tutkimuksessa perehdytään ennen muuta voimassa olevaan tietosuojaa koskevaan sääntelyyn, sääntelyn esitöihin sekä tietosuojavaltuutetun lähivuosien ratkaisukäytäntöön. Lisäksi tutkielmassa sivutaan mm. asunto-osakeyhtiölain säännöksiä. Tutkimuksen myötä on tultu siihen päätelmään, että käsittelyperuste vaikuttaa merkittävästi siihen, millaiset ovat uuden asukkaan oikeudet yhtiössä, jossa jo kerätään henkilötietoja. Suostumusperusteisessa käsittelyssä uusi asukas voi kieltäytyä, jolloin henkilötietojen kerääminen tulee lopettaa. Puolestaan oikeutetun edun perusteella henkilötietoja kerättäessä mahdollisuutta kieltäytymiseen ei ole, vaan uuden asukkaan tulee joko suostua, tai olla muuttamatta kyseiseen taloyhtiöön, jossa henkilötietoja kerätään.
Keywords: henkilötietojen suoja, yleinen tietosuoja-asetus, asunto-osakeyhtiö, perusoikeudet