Käsityötoiminta vuorovaikutuksen välineenä monikulttuurisessa ryhmässä : Maahanmuuttajien kokemuksia käsityön tekemisen yhteydessä tapahtuvasta vuorovaikutuksesta - Salmi, Sonja; Tikkanen, Tiia (My University, 2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, käytetäänkö käsityötä vuorovaikutuksen välineenä monikulttuurisessa ryhmässä, ja jos käytetään, niin millä tavoin se ilmenee. Lisäksi selvitettiin käsityökerhoihin osallistuneiden maahanmuuttajien kokemuksia käsityön tekemisen yhteydessä tapahtuvasta vuorovaikutuksesta. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen tutkimus ja sitä lähestyttiin fenomenologisesti eli tutkimalla kohteena olevaa ilmiötä ja tutkimukseen osallistuneiden kokemuksia. Tutkimusaineisto muodostui yhdestätoista yksilöhaastattelusta (N=11), joista kahdeksaan (n=8) osallistui käsityökerhojen maahanmuuttajaosallistujaa ja kolme (n=3) järjestön ohjaajaa. Haastattelun teemat jaettiin tutkimuksessa käytettäviin vuorovaikutuksen alueisiin, joita olivat sanallinen, sanaton ja sosiaalinen vuorovaikutus. Lisäksi kysyttiin käsityön tekemiseen liittyviä taustakysymyksiä sekä monikulttuurisuuteen liittyviä kysymyksiä. Aineisto analysoitiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia hyödyntäen pelkistämällä ja ryhmittelemällä aineistoa sekä luomalla teoreettisia käsitteitä aineiston pohjalta. Tutkimustuloksista selvisi, että monikulttuurisessa käsityöryhmässä käsityö toimi sanallisen, sanattoman, sosiaalisen ja kulttuurien välisen vuorovaikutuksen välineenä. Monikulttuurisiin käsityökerhoihin osallistuneiden kokemusten mukaan käsityötoiminta näkyi vuorovaikutuksen välineenä kielen ja uusien käsityötekniikoiden oppimisen, ihmissuhteiden luomisen ja ymmärryksen eri kulttuureista kautta. Käsityötoiminta edesauttoi keskustelun luomista, vaikeista asioista puhumista ja vähensi yksinäisyyden kokemusta.
Keywords: käsityön tekeminen, maahanmuuttaja, monikulttuurisuus, vuorovaikutus