Nuorten aikuisten työelämän odotukset Suomessa ja Isossa-Britanniassa - Kullaa, Mirjami (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Nuori aikuisuus on siirtymävaihe, joka on pidentynyt huomattavasti viime vuosikymmenien aikana. Siirtymävaiheen pidentymiseen ovat vaikuttaneet koulutustason nousu ja opiskeluaikojen pidentyminen sekä epävarma työllistyminen, jotka lykkäävät tälle siirtymävaiheelle keskeisiä elämäntapahtumia, kuten perheellistymistä. Työelämän muutokset, globalisaatio ja kiristyvä kilpailu ovat tehneet työelämästä entistä vaikeammin ennustettavaa. Työn haasteet ovat muuttuneet laadullisesti ja työn fyysisen rasituksen rinnalle ovat tulleet osaamiseen, työn hallintaan, sosiaalisiin taitoihin, aikapaineisiin, jatkuvaan muutokseen ja epävarmuuteen liittyvät tekijät. Työ on kuitenkin nuorille aikuisille merkityksellistä ja siihen liitetään tiettyjä odotuksia suhteessa omiin ja työelämän realiteetteihin. Tässä tutkimuksessa selvitetään nuorten aikuisten odotuksia työelämästä. Tutkimuksessa vertaillaan 18–34-vuotiaiden nuorten aikuisten työelämän odotuksia Suomessa ja Isossa-Britanniassa viidellä eri osa-alueella, joita ovat: mahdollisuus olla oma-aloitteinen, varma työpaikka, korkea palkka, mahdollisuus yhdistää työ ja perhevelvollisuudet sekä mahdollisuus kouluttautua työelämässä. Maiden välistä vertailua on syvennetty tarkastelemalla osa-alueita eri taustamuuttujien valossa, joita ovat sukupuoli, ikä, koulutus ja työmarkkina-asema. Tutkimuksen tuloksia tarkastellaan lisäksi työn sisäisten ja ulkoisten odotusten näkökulmasta. Tulokset tukevat osittain aiempien tutkimusten tulkintoja työelämästä, mutta tuovat esille myös mielenkiintoisia seikkoja erityisesti nuorten aikuisten odotuksista. Tässä tutkimuksessa tarkasteltujen työelämän odotusten osalta voidaan löytää selviä eroja maiden välillä. Isossa-Britanniassa kaikkia osa-alueita pidettiin tärkeämpinä kuin Suomessa. Työelämän ulkoisista odotuksista tärkeimmäksi nousivat odotukset varmasta työpaikasta, mikä nähtiin molemmissa maissa osa-alueista kaikkein tärkeimpänä. Korkeaa palkkaa pidettiin puolestaan vähiten tärkeänä. Työelämän sisäisten odotusten osalta suurimmat erot maiden ja taustamuuttujien välillä löytyi odotuksissa työ- ja perhevelvollisuuksien yhdistämisestä, jota naiset pitivät kummassakin maassa tärkeämpänä kuin miehet. Työelämän sisäisiä tekijöitä luonnehtivissa odotuksissa mahdollisuuksista oma-aloitteisuuteen ja mahdollisuuksista kouluttautua työelämässä oli myös enemmän vaihtelua eri ryhmien välillä kuin ulkoisia odotuksia luonnehtivissa odotuksissa. Eri ryhmien välisiä eroja löytyi Suomen osalta enemmän kuin Ison-Britannian osalta. Työelämän odotukset Suomessa ovat siten vaihtelevampia kuin Isossa-Britanniassa, mikä saattaa johtua yhteiskunnan tarjoamista mahdollisuuksista ja tuesta nuorille aikuisille. Myös aiemmissa tutkimuksissa on päädytty siihen johtopäätökseen, että kehittyneiden maiden välillä on eroja työorientaatioissa.