Työtä omilla ehdoilla : Kolmannessa iässä aloitetun yksinyrittäjyyden koetut merkitykset - Forsman, Anniina (My University, 2026)
Väestön ikääntyminen, terveiden elinvuosien lisääntyminen ja työelämän murros ovat lisänneet tarvetta tarkastella, millaisia uusia muotoja työnteko voi saada myöhemmässä elämänvaiheessa. Kolmas ikä ei näyttäydy vain työelämästä vetäytymisen vaiheena, vaan myös aikana, jolloin etsitään uusia tapoja toteuttaa itseään, hyödyntää kertynyttä osaamista ja pysyä toimeliaana. Tässä tutkielmassa huomio kohdistuu kolmannessa iässä aloitettuun yksinyrittäjyyteen, jota tarkastellaan haastateltavien omista kokemuksista käsin. Aiemmassa tutkimuksessa kolmannen iän yrittäjyyttä on tarkasteltu esimerkiksi työn jatkamisen, hyvinvoinnin ja motiivien näkökulmasta, mutta kokemuksellinen ymmärrys siitä, mitä yrittäjyys merkitsee sen myöhemmällä iällä aloittaneille, on edelleen rajallista. Tämän tutkimuksen pääkysymys on, mitä yrittäjyys merkitsee kolmannessa iässä yrittäjyyden aloittaneille. Pääkysymystä tarkentavat alakysymykset: mitkä tekijät motivoivat aloittamaan yrittäjyyden kolmannessa iässä, millaiset tekijät tukevat yrittäjyyttä kolmannessa iässä ja millaiset tekijät haastavat yrittäjyyttä kolmannessa iässä. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu elämänkaari- ja elämäntilateorian, elämänkulun näkökulman sekä kolmannen iän, aktiivisen ikääntymisen ja myöhemmässä iässä aloitetun yrittäjyyden tutkimuksen varaan. Viitekehyksen avulla kolmannen iän yrittäjyyttä tarkastellaan myöhempään elämänvaiheeseen sijoittuvana ilmiönä, jossa aiempi työura, eläköityminen, toimijuus, elämäntilanne ja työn merkitykset kietoutuvat toisiinsa. Tutkielmassa huomio kohdistuu erityisesti yksinyrittäjyyteen, sillä aiemman tutkimuksen perusteella myöhemmällä iällä aloitettu yrittäjyys painottuu usein pienimuotoisiin, joustaviin ja omaan elämäntilanteeseen sovitettaviin yrittäjyyden muotoihin. Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena. Empiirinen aineisto koostuu viidestä puolistrukturoidusta teemahaastattelusta. Haastateltavat olivat Suomessa toimivia, kolmannessa iässä yrittäjyyden aloittaneita yksinyrittäjiä. Aineisto analysoitiin temaattisen analyysin avulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kolmannessa iässä aloitettu yksinyrittäjyys näyttäytyy ennen kaikkea mahdollisuutena tehdä työtä omilla ehdoilla. Haastateltaville yrittäjyys merkitsi vapautta, mielekästä tekemistä, aiemman osaamisen hyödyntämistä, aktiivisena pysymistä sekä mahdollisuutta sovittaa työnteko omaan elämäntilanteeseen. Yrittäjyyden aloittamista motivoivat erityisesti autonomia, joustavuus, mielekäs tekeminen ja aiemman osaamisen hyödyntäminen. Yrittäjyyttä tukivat etenkin eläke, työkokemus, osaaminen, verkostot ja käytännön tuki, kun taas haastavina tekijöinä korostuivat myyntityö ja hinnoittelu, hallinnolliset velvoitteet, verotus ja byrokratia sekä digitalisaatioon ja tietoteknisiin käytäntöihin liittyvät muutokset. Tutkielma osoittaa, että kolmannessa iässä aloitettua yksinyrittäjyyttä on perusteltua tarkastella elämänkulkuun ja elämäntilanteeseen kytkeytyvänä kokemuksellisena ilmiönä.
Keywords: kolmas ikä; yksinyrittäjyys; senioriyrittäjyys; elämänkulku; aktiivinen ikääntyminen; yrittäjyyden merkitykset