Kaularangan luisen juuriaukkoahtauman kirurginen hoito - Kotkansalo Anna; Leinonen Ville; Korhonen Katariina; Rinne Jaakko; Malmivaara Antti (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Kaularangan kuluma on normaaliin ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Kulumaan liittyvä juuriaukkoahtauma voi aiheuttaa puutumista ja pistelyä, säteilykipua ja voimaheikkoutta, jotka liittyvät hermojuuren puristumiseen ja reaktiivisiin muutoksiin. Kipu voi tuntua myös ainoastaan niskassa, hartioissa tai yläselässä. Oire on tavallisin 50-60-vuotiailla sekä miehillä. Diagnoosi pohjautuu magneettikuvaukseen ja kliinisiin tutkimuslöydöksiin, joissa esiintyy kuitenkin huomattavaa vaihtelua jopa lähes 50 \%:lla potilaista. Hermo-lihassähkötutkimuksella (ENMG) ei voida sulkea pois hermojuurikompressiota. Oireiden pitkittyessä tai ollessa hankalia kannattaa harkita kirurgista hoitoa. Leikkaushoidon tulokset ovat hyviä ja vaikeat komplikaatiot harvinaisia. Myös niskakipu helpottaa suurella osalla potilaista. Uusintaleikkausriski on kuitenkin merkittävä erityisesti niillä, joilla ahtaumaa on useammassa tasossa.