Kustannusperusteisen hinnoittelumenetelmän kehittäminen : Konstruktiivinen tapaustutkimus: Nopeasti kasvava elintarvikealan yritys - Huhtimo, Janne (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kehittää hinnoittelujärjestelmä, joka on mukautettavissa yrityksen muutosten mukana, tämän kasvaessa ja toimintaympäristön muuttuessa, samalla välttäen hinnoittelussa tyypillisesti ilmenevät virheet tai puutteet. Tutkimuksessa selvitetään kirjallisuuskatsauksen avulla hinnoittelun ja kustannuslaskennan eri vaihtoehtoja. Tutkimuksessa perehdytään erityisesti toimintolaskennan ja operaatiolaskennan soveltuvuuteen kasvaneen yrityksen lisääntyneisiin informaatiotarpeisiin. Tutkimuksessa käytetään konstruktiivista tutkimusotetta. Tutkimus tehdään tapaustutkimuksena, käyttäen aineistona elintarvikealalla toimivaa tuotantoyhtiötä. Tapausyritys on tilannut tutkimuksen toimeksiantona ja heillä on toiveena löytää työkalu, jolla saavutetaan hinnoitteluun ja kustannuslaskentaan mukautettavuutta ja luotettavuutta, sekä vähennetään kustannusten seurantaan ja laskentaan kuluvia resursseja, ilman suuria investointeja. Yrityksellä on myös huolena, että järjestelmä vanhenisi, kun he muuttavat paljon nykyistä suurempaan tehtaaseen ensi vuonna. Uuden tehtaan myötä mahdollistuvat tuotteet ja palvelumuodot eroavat paljon nykyisistä, mikä tulee pystyä huomioimaan menetelmässä jo tässä vaiheessa. Tutkimustuloksia on useita. Operaatiolaskennan todettiin olevan soveltumaton monimutkistuneen kustannusrakenteen laskentaan. Toimintolaskennan avulla pystytään allokoimaan sekä välittömät, että välilliset ja kiinteät kustannukset tehokkaasti tuotteille. Jotta hinnoitteluun saadaan mukautettavuutta, toimintolaskelma tulee rakentaa lähtökohtaisesti siten, että toimintoja ja jakoperusteita on helppo lisätä ja muuttaa. Toimintolaskenta ei kuitenkaan itsessään vastaa hinnoitteluongelmaan, vaan sen lisäksi tulee hyödyntää muitakin menetelmiä. Tutkimuksessa todetaan standardilaskennan ja asiakasperusteisen hinnoittelun tuovan hyödyllisiä lisäominaisuuksia toimintolaskennan tueksi. Lopullisena ja tärkeimpänä tutkimustuloksena konstruktiona esitettävä menetelmä ratkaisee tapausyrityksen käytännön ongelman. Luotu menetelmä on myös linjassa aiemman kirjallisuuden kanssa ja tarjoaa niille vahvistusta.
Keywords: kustannuslaskenta, hinnoittelu, operaatiolaskenta, toimintolaskenta, kustannusperusteinen hinnoittelu, standardilaskenta, asiakasperusteinen hinnoittelu, konstruktiivinen tutkimus