Lääkealtistuksen ja lääkkeiden käytön esiintyvyyden mittaaminen - Korhonen Maarit Jaana; Jyrkkä Johanna (Helsingin yliopisto, 2025)
Kuvailevissa lääke-epidemiologisissa tutkimuksissa on usein tavoitteena lääkkeiden käytön esiintyvyyden ja jakautumisen kuvailu samaan tapaan kuin sairauksien esiintyvyyttä kuvataan epidemiologiassa. Analyyttisissä havaintotutkimuksissa pyritään tyypillisesti tunnistamaan lääkkeiden käyttöä selittäviä tekijöitä tai arvioimaan tietyn lääkkeen tai lääkeryhmän käytön vaikutusta tutkittavien terveydentilaan. Tässä luvussa pohditaan lääkkeiden käytön eli lääkealtistuksen (medication/drug exposure) mittaamisen erityiskysymyksiä lääke-epidemiologiassa sekä kuvataan, miten lääkkeiden käytön esiintyvyyttä voidaan mitata henkilötason altistumistiedon avulla.
Yhteiskunnallinen lääketutkimus: ideasta näyttöön