Varhaiskasvatuksen opettajan rooli pedagogisena johtajana - Muurinen, Veera-Kaisa (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena oli selvittää varhaiskasvatuksen opettajien käsityksiä ja kokemuksia pedagogisesta johtajuudesta. Tutkimuksen tarkoituksena on tuoda alalle lisää tietoa varhaiskasvatuksen opettajien pedagogisesta johtamisesta ja pedagogisen johtajuuden kokemuksista. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoitua teemahaastattelua käyttäen. Tutkimuksessa haastateltiin 4 Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella työskentelevää varhaiskasvatuksen opettajaa Zoom-yhteydellä. Haastattelut kestivät keskimäärin noin 15 minuuttia. Haastattelut litteroitiin sanatarkasti. Haastatteluaineiston analyysissä hyödynnettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että varhaiskasvatuksessa päiväkodinjohtajan tuki on erittäin tärkeä opettajille. Opettajat raportoivat, että johtajan tukea tarvitaan erilaisten pedagogisten työtehtävien suorittamiseen, erityisesti tiimin pedagogiseen johtamiseen ja yhteistyöhön eri ammattiryhmien kanssa. Haastatteluissa opettajat raportoivat, että kokemukset pedagogisesta johtajuudesta tarkoittavat pedagogin roolin hyväksymistä ja rohkeasti pedagogin tehtävään orientoituen. Lisäksi vastuun ja työtehtävien delegointi lastenhoitajille koettiin tukevan omaa pedagogista johtajuutta. Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta, että pedagogista johtajuutta tulisi tarkastella varhaiskasvatusyksiköissä pedagogin roolin ja työtehtävien delegoinnin lisäksi pedagogiikan kehittämisen, tiimin osaamisen vahvistamisen ja oppivan yhteistyön näkökulmista, ja näin varmistaa inklusiivisen varhaiskasvatuksen toteutuminen.
Keywords: pedagoginen johtajuus, varhaiskasvatuksen opettaja, varhaiskasvatus