Kannabiksen haitalliseen käyttöön liittyvät tekijät nuorilla aikuisilla : narratiivinen kirjallisuuskatsaus - Urpi, Matias (My University, 2025)
Tämän tutkielman tarkoitus oli kuvata kannabiksen haitalliseen käyttöön liittyviä tekijöitä nuorilla aikuisilla. Kannabis on maailmalla sekä Suomessa käytetyin huume. Tämän vuoksi on tärkeää tunnistaa niitä tekijöitä, jotka voivat johtaa kannabiksen haitalliseen käyttöön oikeanlaisten ehkäisevien toimien suunnittelemiseksi ja mahdollistamiseksi. Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin helmikuussa 2025 PubMed-, CINAHL- sekä PsycINFO-viitetietokannoista aikaisemmin suunnitellun hakulausekkeen mukaisesti. Haku tuotti 1904 viitettä, joista etukäteen asetettujen mukaanotto- ja poissulkukriteerien mukaisesti valittiin 19 tutkimusta tutkielmaa varten. Tutkimusten laatu arvioitiin hyödyntämällä Hoitotyön tutkimussäätiön suomentamia kohortti- sekä pitkittäistutkimusten laadunarviointikriteeristöjä. Tutkimusten laatu arvioitiin hyväksi. Aineisto analysoitiin ryhmittelemällä samankaltaiset tekijät omiin kokonaisuuksiinsa. Tutkielmaan valituista tutkimuksista voitiin tunnistaa neljä kannabiksen haitalliseen käyttöön liittyvää tekijää, jotka liittyivät yksilöön, perheeseen, vertaispiiriin sekä yhteiskuntaan. Yksilöön liittyviä tekijöitä olivat käytösongelmat, miessukupuoli, tupakan käyttö sekä alkoholin ja tupakkatuotteiden varhainen käyttö, tunteiden säätelyyn liittyvät ongelmat, koulumenestys, yksilön myönteinen suhtautuminen kannabikseen, korkea BMI, ADHD sekä useat stressaavat elämäntapahtumat. Perheeseen liittyviä tekijöitä olivat perheenjäsenten tupakan ja kannabiksen käyttö, lapsen kaltoinkohtelu, perheessä koettu korkea stressi, vanhempien myönteinen suhtautuminen kannabikseen sekä vanhempien vähäinen kiinnostus lapsen tekemisistä. Vertaispiiriin liittyviä tekijöitä olivat vertaisten kannabiksen ja tupakan käyttö, vertaisten myönteinen suhtautuminen kannabikseen sekä vertaispiirin ongelmakäyttäytyminen. Yhteiskuntaan liittyviä tekijöitä olivat perheen heikko sosioekonominen asema, perheen tuettu asuminen sekä kannabiksen helppo saatavuus. Nuorten aikuisten kannabiksen haitalliseen käyttöön liittyvät tekijät ovat monitahoisia. Kannabiksen haitallisen käytön yksilöllisen hoidon lisäksi tarvitaan laajoja sosiaalipoliittisia toimia mahdollisten riskitekijöiden vaikutusten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Kannabiksen käytön aiheuttamien oireiden lisäksi tulisi ottaa paremmin huomioon kannabiksen käyttömäärä sekä -tiheys käytön haitallisuuden arvioimiseksi.
Keywords: kannabis, nuoret aikuiset, riskitekijät