Rakenteellisen teknisen velan ilmentyminen tietomallin vaatimusten muuttuessa - Aro, Tuukka (My University, 2023)
Koodin laatu tunnustetaan yleisesti keskeiseksi uhaksi, mutta sitä tärkeämmiksi oletetaan esimerkiksi vaatimusten muuttuminen, arvioiden epätarkkuus ja tekijöiden tuottavuus, jotka käytännössä muodostuvat ongelmiksi vasta ryvettyneen koodin kautta, ja vain siten. Arviot ovat aina luonnostaan aluksi epätarkkoja ja vaatimukset muuttuvat, mutta laadukas ja kompakti koodi estää niiden muodostumisen ongelmaksi ja lienee usein se mahdollisten epäonnistumisten todellinen ydin, johon pitäisi tarttua. Tämän tutkimuksen motivaationa on ajatus siitä, että tietomallin toteutuksella moderneissa verkkosovelluksissa on parannettavaa näiden haasteiden torjumiseksi. Rakenteelliset piirteet kerrostuneessa full stack -arkkitehtuurissa vaikuttavat tarpeeseen toteuttaa sovelluksen tietomalli uudestaan ja uudestaan lähdekoodin eri osiin, jolloin kaikki tietomallin vaatimusten muutoksista kehkeytyvät koodin muutokset propagoituvat ympäri lähdekoodia. Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa tätä ongelmaa nykyään laajasti käytössä olevien verkkosovellusteknologioiden kannalta. Tutkimuksessa selviää, että minkälaiset teknologiapinot ovat suosittuja verkkosovelluksissa ja kuinka monta duplikoitunutta tietomallin toteutusta näiden teknologiapinojen rakenteeseen sisältyy.
Keywords: full stack, verkkosovellukset, tekninen velka, tietomalli, tietorakenne