Hammaslääkärin kemikaalialtistus yhdistelmämuovipaikkauksen yhteydessä - Pyysalo, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Syventävien opintojen tutkielmani käsittelee hammaslääkärin kemikaalialtistusta yhdistelmämuovipaikkauksen yhteydessä. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauk-sesta ja kyselytutkimuksesta, ja se on rajattu koskemaan yhdistelmämuovipaik-kauksessa käytettävien aineiden kemikaaleja. Hammaslääkärit voivat hyödyntää tutkimusta jokapäiväisessä työssään paran-taakseen kemikaalitietouttaan ja suojautumiskeinojaan kemikaalialtistukselta yhdistelmämuovipaikkauksen yhteydessä. Yhdistelmämuovipaikkauksessa käytet-tävissä materiaaleissa on monia eri kemikaaleja, joista akrylaatteja on tutkittu eniten. Niiden tiedetään altistavan yliherkkyysreaktioille, jotka voivat haitata merkittävästi tavanomaisen potilastyön tekoa. Kemikaalialtistusta voi kuitenkin vähentää monin tavoin. Kyselytutkimuksesta selviää, että kemikaalialtistuksesta yhdistelmämuovipaik-kauksen yhteydessä ollaan hieman huolissaan, ja käytännöt kemikaaleilta suojau-tumiselta vaihtelevat. Tietoa kemikaalialtistukselta on saatavilla omasta aktiivi-suudesta riippuen. Selkeä ja helposti saatavilla oleva ohjeistus kemikaalialtistuk-sen vähentämiseksi olisi tarpeellinen.