Onko syrjäytyminen rikos vai rangaistus? : Syrjäytyminen Raskolnikovin tekemän rikoksen selittävänä tekijänä - Launilahti, Mira (My University, 2020)
Pro gradu -tutkielman aiheena on syrjäytyminen. Koska syrjäytyminen on yksi nyky-yhteiskunnan mittavimmista inhimillisistä ja taloudellisista haasteista, sen tutkiminen on aiheellista niin yhteisten resurssien riittävyyden kuin yhteiskunnan koheesion kannalta. Koska syrjäytymistutkimus on painottunut lopputuloksen, eli kasautuneen huono-osaisuuden esiintyvyyden määrittämiseen, syrjäytymisen prosessien määrittämiseksi tulisi kohdistaa enemmän tieteellistä tarkastelua. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella syrjäytymisen huono-osaisuutta tuottavaa prosessia ja sen mikrotasolla ilmeneviä seurauksia. Aineistona tässä tutkielmassa käytän venäläiskirjailija Fjodor Mihailovitš Dostojevskin romaania «Преступление и наказание» (Rikos ja rangaistus) ja siitä nostamani katkelmia. Menetelmänä käytän tutkielmassani on aineistoanalyysia, jonka avulla analysoin romaanista nostamiani katkelmia sosiaalisesta näkökulmasta. Tutkielmani tarkoituksena on selvittää syrjäytymisprosessin vaikutusta päähenkilö Raskolnikovin ajatteluun, valintoihin ja toimintaan. Tutkimushypoteesini on, että Raskolnikov ajautuu murhaajaksi vaikean syrjäytymisensä vuoksi ja että hänen tekonsa olisi voitu estää, mikäli hänen tilanteeseensa olisi päästy puuttumaan jollain tavalla. Tutkielmani johtopäätöksiä ovat, että Raskolnikov oli syvästi syrjäytynyt, sillä niin monet eri syrjäytymisen prosessit toteuivat hänen elämässään. Lisäksi hänen tekemänsä rikos oli seurausta syvästi ulkopuolisen, täydellisen osattoman ja monenlaisista hyvinvoinnin puutteista kärsineen ihmisen teosta, joka olisi ollut mahdollista ennaltaehkäistä. Siten syrjäytymisen ja sen eri prosessien voi todeta olleen vähintään merkittävässä roolissa, ellei jopa keskeisin tekijä Raskolnikovin tekemin rikosten taustalla. Syrjäytymiseen sisältyviin monimuotoisiin prosesseihin tulisikin pystyä puuttumaan riittävän varhaisessa vaiheessa, jotta syrjäytymisessä tavanomaisesti muodostuvaa kielteistä kierrettä ei pääsisi alkamaan tai sitä voitaisiin lieventää.
Keywords: työnjako, vuorovaikutus, sosialisaatio, elämän mielekkyys, syrjäytyminen, syrjäytymisen yksilötason prosessit, osattomuus, huono-osaisuuden kasautuminen, anomia, Dostojevski, Rikos ja rangaistus, polyfonia, ihminen ihmisessä.