Kielletyn viinan jäljillä : viinan paikat Porissa kieltolain vuosina 1919-1932 - Hautaoja, Milla (My University, 2021)
Suomessa oli vuosina 1919-1932 voimassa kieltolaki, joka kielsi kaikkien yli kaksi tilavuusprosenttia sisältäviä etyylialkoholien valmistuksen, kuljetuksen, hallussapidon sekä käytön. Laki säädettiin raitistamaan Suomen kansa, joka nähtiin juoppona. Kansa ei yrityksestä huolimatta raitistunut vaan alkoholin käyttö lisääntyi merkittävästi. Alkoholin salakuljetuksen ympärille syntyi laajalti verkostoitunutta järjestäytynyttä rikollisuutta. Suomalaiset valmistivat, kuljettivat, säilyttivät, myivät ja nautiskelivat viinaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Kansa ei kunnioittanut lakia ja sen valvonta muuttui lähes mahdottomaksi. Perehdyn tutkimuksessani Suomessa vuosina 1919–1932 vallalla olleeseen kieltolakiin ja sen ilmenemiseen Porissa. Esitän laittoman viinan keskeisimmät paikat Porissa ja tutkin viinan reittejä valmistuksesta kuljetukseen ja lopuksi tarjoiluun ja nautintaa. Kolme lukuani yhdistyy tuottajien, välittäjien ja käyttäjien välisellä vuorovaikutuksella. Tulkitsen myös aineistoni pohjalta ajankuvaa sekä aikalaisten suhtautumista kieltolakiin. Tutkimuksen päälähteenä käytän Turun maakunta-arkistossa sijaitsevia Porin poliisilaitoksen etsiväosaston kuulusteluraportteja kieltolain vuosilta. Ainestooni kuuluvat alkoholin hallussapitoon liittyvät tapauksen mutta ei juopumusrikollisuus. Käsittelen kuulusteltavien ja mahdollisten todistajien kertomukset poliisin kirjaamista raporteista. Pidätettyjen ihmisten kertomukset auttavat hahmottamaan kaupungin luonnetta ja ajan henkeä sekä suhtautumista lakiin. Kaupunkitilan näkökulma on yksilöiden eli tässä tutkimuksessa kieltolain rikkojien näkökulmasta koettu kaupunki. Käytän lähteenä myös paikallislehtien uutisia kieltolain vuosilta sekä aiheeseen liittyviä valokuvia. Tutkimusmenetelmänä aineiston luvussa on mikrohistoriallinen näkökulma, jossa on pieni tarkastelumittakaava. Tutkimus on kvalitatiivinen eli tarkastelen aineistoa lähilukuna. Pro gradu- työssäni perehdyn kieltolain ilmenemiseen Porissa. Tarkastelen esimerkkitapausten avulla laittoman viinan valmistusta, kuljetusta, myyntiä ja käyttöä. Pohdin poliisiraporttien pohjalta ilmiöitä ja aikalaisten suhdetta lakiin. Osoitan työssäni viinan valmistuspaikkoja, kuljetusreittejä ja myynti- sekä käyttöpaikkoja Porissa.
Keywords: kieltolaki, Pori, rikollisuus, 1920-luku, alkoholikulttuuri