Liikesalaisuuslaki, käyttöhyvityksen ja -korvauksen määrittäminen - Mattila, Vili (My University, 2020)
Suomessa ei ollut ennen syksyä 2018 erillislakia liikesalaisuuden suojasta. Muista immateriaalioikeuksista, kuten patenteista ja tekijänoikeuksista oli säädetty jo tätä ennen erillislaeissa. Tämä on johtunut siitä, että liikesalaisuuksia lukuun ottamatta muissa immateriaalioikeuksissa haltijalla on yksinoikeus suojan kohteeseen. Liikesalaisuuden haltijalla tätä yksinoikeutta ei ole, vaan liikesalaisuus voi olla laillisesti useamman haltijan hallussa samanaikaisesti. Tämä erityispiirre tekee liikesalaisuussääntelystä erityisen haastavaa. Tutkielman tavoitteena on selvittää miten syksyllä 2018 voimaantullut liikesalaisuuslaki on muuttanut liikesalaisuuksien suojaa Suomessa. Muutoksia on tullut muun muassa liikesalaisuuden määritelmään sekä liikesalaisuuden oikeudettomaan käyttöön, hankkimiseen ja ilmaisemiseen. Merkittävä uudistus on vahingonkorvauksen yhteydessä, tietyissä tilanteissa maksettava käyttöhyvitys tai -korvaus. Sen määrittämistä käsitellään niukasti liikesalaisuuslaissa ja sen esitöissä. Käyttöhyvityksen ja -korvauksen määrittäminen on erityisen haastavaa, kun otetaan huomioon liikesalaisuuden erityispiirteet muihin immateriaalioikeuksiin verrattuna. Tutkielman toisena tavoitteena on selvittää mitä tekijöitä liikesalaisuudesta maksettavan käyttökorvauksen tai - hyvityksen määrittelyssä tulisi ottaa huomioon.