Antigeenin osoituksella todetun bokavirusinfektion epidemiologia ja taudinkuva - Koristo, Kristian (My University, 2019)
Bokavirus on tunnistettu lasten hengitystieinfektioiden aiheuttajaksi, mutta suurin osa kliinisistä tutkimuksista on tehty PCR-diagnostiikalla, joka on ongelmallinen, koska bokavirus jää elimistöön pitkäksi aikaa infektion jälkeen. Tässä tutkimuksessa kuvattiin antigeenin osoituksella diagnosoidun lasten bokavirusinfektion epidemiologinen esiintyvyys ja taudinkuva. Tutkimuksen aineiston muodostivat TYKS:n lasten päivystyspoliklinikalla 16.2.2015 – 5.4.2018 välisenä aikana nenänielunäytteen MariPOC-antigeeninosoitustestillä todetut bokaviruspositiiviset lapset. Potilastietojärjestelmästä haettiin heidän taustatietonsa, kliiniset tietonsa sekä laboratoriotestien ja kuvantamistutkimusten tulokset. Bokaviruspositiivisia lapsia oli 44 (1,2 %) 3685:stä antigeeninosoitustestillä tutkitusta lapsesta. Viidestä (11 %) näytteestä löytyi MariPOC-testillä toinen virus bokaviruksen lisäksi. MariPOC-bokaviruspositiivisille lapsille tehdyistä 14 (32 %) PCR-tutkimuksesta kaikissa bokavirus oli positiivinen. Bokavirusinfektioiden ilmaantuvuus painottui talviaikaan marraskuun ja maaliskuun välille. Bokavirusinfektiota sairastavien lasten mediaani-ikä oli 1,34 vuotta. Jokin perussairaus oli todettu 13/44 (30 %) lapsella ja keskosuus 13/39 (33 %) lapsella, eli yhteensä 23 (52 %) lapsella oli taustalla krooninen sairaus tai keskosuus. Tyypillisiä taudinkuvia olivat obstruktiivinen bronkiitti (57 %) ja keuhkokuume (18 %), ja välikorvatulehdus todettiin 18 %:lla. Sairaalahoitoa tarvitsi 31 potilasta (70 %) ja heistä hoitoa teho-osastolla 7 potilasta (23 %). Äkillinen bokaviruksen aiheuttama hengitystieinfektio on pienten lasten tauti, joka tässä aineistossa oli usein varsin vaikeaoireinen. Perussairaudet ja keskosuus altistavat vaikealle bokavirusinfektiolle. MariPOC-testi vaikuttaa olevan nopea, luotettava ja hyvin päivystyskäyttöön sopiva testi bokaviruksen osoittamiseen.
Keywords: antigeenitesti, bokavirus, hengitystieinfektio, keuhkokuume, obstruktiivinen bronkiitti