Tuloerojen kehitys ja taloudellinen liikkuvuus hyvinvointivaltioissa - Mynttinen, Mathias (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan tuloerojen kehitystä Suomessa ja muissa hyvinvointivaltioissa vuosina 1993–2023 sekä taloudellista liikkuvuutta näissä yhteiskunnissa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät ovat muodostaneet nykyisen tuloerorakenteen ja vaikuttaneet tuloerojen kasvuun sekä kuinka yksilöt liikkuvat tulojakaumassa elämänsä aikana. Lisäksi analysoidaan kannustimia ja esteitä, joita yksilöt kohtaavat siirtyessään tuloluokasta toiseen. Tutkimus toteutetaan yhdistämällä taloustieteellinen kirjallisuuskatsaus ja empiirinen aineistoanalyysi. Aineistona hyödynnetään erityisesti Tilastokeskuksen, OECD:n sekä Maailmanpankin (World Bank) vertailukelpoisia paneeliaineistoja, joiden avulla tuloerojen kehitystä ja sen taustatekijöitä voidaan vertailla eri maiden välillä. Tulosten mukaan tuloerot ovat kasvaneet merkittävästi Suomessa ja muissa Pohjoismaissa 1990-luvun alun jälkeen. Selittävinä tekijöinä ovat muun muassa veropolitiikan muutokset (esimerkiksi Suomen vuoden 1993 verouudistus) sekä laajemmat rakenteelliset tekijät kuten globalisaatio, työmarkkinoiden polarisoituminen ja väestön ikääntyminen. Vaikka Pohjoismaiden tuloerot ovat kansainvälisesti edelleen melko alhaiset, perinteiset hyvinvointivaltion mekanismit eivät ole kyenneet estämään eriarvoisuuden kehittymistä. Myös suhteellinen köyhyys on kasvanut Pohjoismaissa huomattavasti samaan samalla aikavälillä 1993-2023. Tulokset viittaavat siihen, että tuloerojen kasvu voi heikentää taloudellista liikkuvuutta entisestään (Corak, 2013), tämä korostaa tarvetta ymmärtää paremmin niitä kannustimia ja esteitä, jotka vaikuttavat yksilöiden mahdollisuuksiin parantaa taloudellista asemaansa.
Keywords: Tuloerot, Hyvinvointivaltiot, Gini-indeksi, Pohjoismaat ja Tulojakauma