Sisäisen kommunikaation vaikutus työntekijöiden tehokkuuteen yrityskauppojen integrointivaiheessa : Haastattelututkimus Suomesta - Liitti, Leevi (My University, 2022)
Yrityskaupat ovat jo kauan olleet suosittuja vaihtoehtoja tavoitella kasvua yhä kilpailullisemmilla ja kansainvälisemmillä markkinoilla. Viime vuosina yrityskauppojen trendi on kääntynyt suosimaan kotimarkkinoilla toteutettavia yrityskauppoja niiden paremman tuntemisen ja toteutuksen helpottamisen vuoksi. Edellä mainituista syistä ja suomalaisten yrityskauppatutkimusten vähyydestä johtuen tämä tutkimus keskittyy kotimaisiin yrityskauppoihin. Yrityskaupat ovat suosittuja strategisia valintoja ja onnistuessaan niillä voidaan saavuttaa nopeaa kasvua. Niitä käytetään varsinkin tilanteissa, joissa muiden kasvustrategioiden ei nähdä tuottavan yhtä hyviä tuloksia tai tulokset eivät ole muilla keinoin saavutettavissa riittävän nopeasti. Yrityskaupat ovat kuitenkin haastavia toteuttaa ja monien arvioiden mukaan yli 50 prosenttia yrityskaupoista epäonnistuu. Yrityskauppaprosessit ovat tavallisesti pitkiä ja niihin kuuluu monta vaihetta, joten suuri epäonnistumisten määrä voi aiheutua monista eri tekijöistä. Sisäinen kommunikaatio on yksi näistä tekijöistä, joilla on todettu olevan suuri vaikutus onnistumisen kannalta. Sisäinen kommunikaatio vaikuttaa yrityskaupassa moniin organisaation jäseniin ja sen vaikutukset ulottuvat myös ulkopuolisiin sidosryhmiin. Varsinkin organisaation henkilöstölle sisäinen kommunikaatio on ensiarvoisen tärkeää. Hyvin suunnitellun ja toteutetun yrityskauppakommunikaation avulla voidaan vaikuttaa työntekijöiden asenteisiin yrityskauppaa kohtaan sekä yrityskaupan jälkeiseen työnteon tehokkuuteen ja motivaatioon. Huonon kommunikaation seurauksena työntekijät saattavat vastustaa yrityskauppaa ja heidän halunsa työskennellä organisaatiolle laskee. Hyvin onnistuneella kommunikaatiolla työntekijöiden tehokkuuteen voidaan vaikuttaa positiivisesti ja työntekijöiden kokiessa yrityskaupan olevan mahdollisuuksia lisäävä heidän asenteensa yrityskauppaa kohtaan ovat yleensä positiivisempia. Tutkielman tarkoituksena on tutkia, miten suomalaisissa yrityskaupoissa sisäinen kommunikaatio on järjestetty ja kuinka siinä on onnistuttu. Tämän lisäksi tutkielmassa kartoitetaan, miten yrityskauppa on vaikuttanut työntekijöiden tehokkuuteen ja motivaatioon sekä millaisessa roolissa sisäinen kommunikaatio on ollut koetuissa tehokkuuden ja motivaation muutoksissa. Tutkielman empiirinen aineisto koostuu puolistrukturoituina teemahaastatteluina kerätystä materiaalista. Haastatteluihin osallistui 13 henkilöä seitsemästä erillisestä yrityskaupasta. Haastateltavia oli yritysten operatiivisen tason työntekijöistä väliesihenkilöihin ja yrityskaupan toteuttaneisiin johtajiin. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että suomalaiset työntekijät kokevat rehellisyyden ja avoimuuden olevan tärkeimpiä tekijöitä yrityskauppojen sisäisessä kommunikaatiossa. Negatiivisten asioiden kommunikoinnin rehellisyydessä ja avoimuudessa on suomalaisten yrityskauppojen osalta ongelmia ja negatiivisia asioita pyritään välttämään. Haastatteluiden perusteella voidaan myös sanoa, että sisäisellä kommunikaatiolla on vaikutuksia työntekijöiden tehokkuuteen sekä motivaatioon ja tämä yhteys on tunnistettu hyvin ja se on vahva.
Keywords: yrityskauppa, sisäinen kommunikaatio, työntekijöiden tehokkuus, motivaatio