Peruskoulun opettajien kokemuksia ActionTrackin opetuskäytöstä. - Nevalainen, Sini; Suomi, Elisa (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin peruskoulun opettajien kokemuksia ActionTrack-mobiilisovelluksen opetuskäytöstä. Yhtenä tutkimusongelmana oli selvittää, miten opettajat ovat hyödyntäneet ActionTrackia opetuksessaan. ActionTrackin opetuskäyttöön liittyviä tekijöitä tarkasteltiin viiden eri osion kautta. Nämä osiot olivat käytön useus, opetusryhmät, ympäristöt ja alueet, oppitunnit ja aiheet sekä tekniikka ja ratojen laatiminen. Lisäksi selvitettiin ActionTrackin opetuskäytössä havaittuja haasteita ja mahdollisuuksia. Opettajien avoimista vastauksista nousseiden teemojen lisäksi haasteisiin ja mahdollisuuksiin luettiin monivalintakysymyksillä kartoitetut työrauha- ja turvallisuusasiat sekä ActionTrackin mahdollisuudet erilaisissa opetuksellisissa ja kasvatuksellisissa tarkoituksissa. Tutkimusaineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, joka koostui sekä monivalintakysymyksistä että avoimista kysymyksistä. Lomake lähetettiin yhteyshenkilöiden kautta ActionTrackia opetuksessaan käyttäville peruskoulun opettajille. Vastauksia saatiin yhteensä 19. Saadusta aineistosta laadittiin tulosten esittämisen kannalta oleelliset kuviot ja taulukot. Avoimet vastaukset teemoiteltiin ja kvantifioitiin. Tulosten perusteella ActionTrackin mahdollisuudet opetuskäytössä arvioitiin varsin positiivisesti. Haasteiksi koettiin tekniikan toimivuuteen ja ratojen laatimisen työläyteen liittyvät asiat. ActionTrackin erityisinä etuina mainittiin sen innostavuus ja motivoivuus, liikkeen ja monipuolisuuden lisääminen koulupäivään sekä yhteistyötaitojen kehittyminen. ActionTrackia oli hyödynnetty eniten vanhempien peruskoulun oppilaiden opetuksessa ja aktiviteetteja oli suoritettu yleisimmin kahden tai kolmen oppilaan ryhmissä. ActionTrackin opetuskäyttö tapahtui yleisimmin ulkona koulun lähiympäristössä. Sovellusta oli käytetty erityisesti liikunnan ja luonnontieteellisten oppiaineiden opetuksessa. Opetussuunnitelmauudistuksen myötä koulumaailmassa korostuvat pian entistä enemmän vaihtelevat oppimisympäristöt sekä tieto- ja viestintätekniikan käyttö. Samaan aikaan pyritään koulupäivien liikunnallistamiseen. Tutkimuksen perusteella ActionTrackilla on potentiaalia kaikkien näiden edellä mainittujen näkökohtien huomioimiseen ja yhdistämiseen opetuksessa. Mobiilioppiminen vaikuttaisi olevan toimiva ja ajankohtainen menetelmä monien uuden opetussuunnitelman linjausten toteuttamiseen peruskoulussa.