PILVIPALVELUT JA DATA-ALUSTAT LIIKETOIMINNASSA : Liiketoiminnan ja raportointiprosessin kehittäminen pilvipalveluiden ja data-alustojen avulla - Sukari, Atte (My University, 2024)
Yritysten raportointikehitys on jatkuvassa muutoksessa, ja pakollisten raporttien lisäksi yritykset pyrkivät hyödyntämään dataansa entistä tehokkaammin. Modernit pilvipalvelut ja data-alustat mahdollistavat yrityksille täysin uudenlaisia raportointimahdollisuuksia. Monesti näitä mahdollisuuksia tarkastellaan pelkästään lopputuloksen kautta. Datan hyödyntäminen on kuitenkin prosessi, joka vaatii uudenlaista ajattelua organisaation sisällä. Yritysten tulisi siirtyä enemmän prosessimaiseen ajatteluun ja kohti datan tuotteistamista. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä pilvipalvelut ja data-alustat mahdollistavat johdon raportoinnille, mitä otetaan huomioon, kun suunnitellaan analytiikka-alustoja liiketoimintakäyttäjille, ja millainen prosessi raportoinnissa tulisi olla, kun mukana on moderneja analytiikka-alustoja. Tutkielman aikana käydään läpi datakehityksen prosessia ja sitä, mitä se vaatii liiketoiminnalta. Aihetta käsitellään liiketoiminnan näkökulman lisäksi myös teknisestä perspektiivistä. Tällä pyritään muodostamaan holistinen kuva siitä, mitä eri asioita yrityksen raportointiprosessiin ja analytiikkaan liittyy. Tutkimuksen lähestymistapa on kvalitatiivinen. Teoriaosuus perustuu tutkimuksiin perustuvaan kirjallisuuskatsaukseen. Empiirinen osuus muodostuu neljän erillisen yksilöhaastattelun kautta. Haastateltavilla on laaja työkokemus erilaisista rooleista datan ja raportoinnin kanssa toimimisen parissa. Tutkimuksen tuloksista käy ilmi, että liiketoimintakäyttäjien osallistaminen raportointiin on haastavaa, vaikka käytössä olisi moderneja työkaluja ja menetelmiä. Liiketoimintakäyttäjien vähäinen osallistuminen heijastuu myös siihen, että datan validointiin käytetään yhä edelleen liian vähän resursseja, mikä voi heikentää raporttien luotettavuutta. Yksi keskeisimmistä löydöksistä liittyy siihen, että tärkeä ominaisuus, jota modernista analytiikasta ja raportoinnista haetaan, on reaaliaikaisuus. Modernit järjestelmät toimivat hyvin reaaliaikaisuuden kanssa, eikä isoja datamassoja nähdä haasteeksi. Enemmän haasteena nähtiin datan hyödyntäminen ja monimuotoisuus, kuten kuvat ja äänitiedostot.
Keywords: data, raportointi, analytiikka