Opettajien ylläpitämät ammatilliset sosiaalisen median tilit Instagramissa - Brendoeva, Polina; Halmajärvi, Olga (My University, 2024)
Sosiaalisen median sisällöntuottajien yleistymisen myötä myös opettajat ovat alkaneet ylläpitämään omia ammatillisia sosiaalisen median käyttäjätilejä Instagramissa. Opettajat kertovat tileillään omasta ammatillisesta urasta, tuovat esille opettajan ammattiin liittyviä ajatuksia, jakavat omia ideoita ja resursseja sekä pitävät yhteyttä opettajakollegoihinsa ilman ajan tai paikan asettamia rajoitteita. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää opettajien motiiveja sisällöntuottamisen aloittamisen ja jatkamisen taustalla. Lisäksi tutkittiin, miten opettajat kokevat sisällöntuottajana toimimisen olevan yhteydessä heidän työhönsä. Tutkimuksessa selvitettiin myös, miten Instagramissa sisällöntuottajana toimiminen on yhteydessä oppilaisiin ja heidän huoltajiinsa sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Tutkimukseen osallistui yhdeksän opettajaa ympäri Suomea, jotka ylläpitävät ammatillista sosiaalisen median tiliä Instagramissa. Aineistonkeruun hetkellä haastateltavilla opettajilla oli suuret seuraajamäärät (600–8000). Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina, jotka litteroitiin ja analysoitiin käyttämällä aineistolähtöistä ja teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä. Tulokset osoittivat, että opettajien motiiveina sisällöntuottamisen aloittamisen ja jatkamisen taustalla olivat oman uran taltiointi, työhön liittyvän sisällön rajaaminen yhteen paikkaan ja verkostoituminen muiden opettajien kanssa. Sisällöntuottamisen myötä uusiksi motiiveiksi oli muodostunut yhteistyö yritysten kanssa sekä sosiaalisen media tarjoama mahdollisuus ammatilliseen kehitykseen ja vaikuttamiseen. Sisällöntuottamisen avulla opettajille muodostui henkilökohtainen digitaalinen portfolio omista työvuosista. Useammalla opettajalla sisällöntuottaminen oli muuttunut tavoitteellisemmaksi kaupallisten yhteistöiden kautta. Sisällöntuottamisen koettiin olevan yhteydessä opettajien ammatilliseen kehittymiseen sekä opettajien väliseen vuorovaikutukseen, sillä Instagramissa olevat opettajien tilit toimivat kuin isona opettajahuoneena. Haasteena sisällöntuottamisessa koettiin ajankäytön rajaaminen sekä paineet julkaisujen sisältöjen ja julkaisuaktiivisuuden suhteen. Opettajan itsensä lisäksi sisällöntuottaminen oli pääosin positiivisesti yhteydessä oppilaisiin sekä heidän huoltajiinsa, mutta se aiheutti opettajissa myös ristiriitaisia tunteita. Sisällöntuottamisen avulla opettajat kokivat voivansa vaikuttaa ammattiinsa liittyviin asioihin. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että opettajia motivoi ja innosti sisällöntuottamisessa monet eri tekijät. Sisällöntuottamisen koettiin tarjoavan opettajille monipuolisesti erilaisia mahdollisuuksia ja hyötyjä opettajan työhön. Opettajien Instagram-tilit ovat yhdistelmä ammatillisen tiedon dokumentointia, verkostoitumista kollegoiden kanssa sekä luovaa sisällöntuotantoa. Lisäksi ne tuovat opettajuuden arkea lähemmäksi oppilaita, huoltajia ja muita seuraajia. Tutkimustulokset osoittavat, että kyseessä on nouseva ilmiö, joka tarjoaa monia hyviä näkökulmia kasvatustieteen tutkimuskentälle.
Keywords: opettaja, sisällöntuottaminen, ammatilliset sosiaalisen median tilit, Instagram, motiivit, ammatillinen kehittyminen, kaupalliset yhteistyöt, vertaistuki