Reportaasin poetiikka : Kaunokirjalliset keinot toimittaja Matti Kuuselan Aamulehdessä julkaistuissa pyöräilyreportaaseissa - Piikkilä, Aaro (My University, 2026)
Tutkielma tarkastelee Aamulehden toimittaja Matti Kuuselan kymmenen Pirkanmaa-aiheisen reportaasin muodostamaa juttusarjaa kaunokirjallisten keinojen käytön näkökulmasta. Juttusarja on julkaistu Aamulehdessä vuosina 2019–2023, ja sen sisältö koostuu Kuuselan pyöräretkistä Pirkanmaan eri kuntiin. Tutkimuskysymyksenä on, millaisia kaunokirjallisia keinoja Kuusela hyödyntää reportaaseissaan. Tutkielma täyttää aukon suomalaisessa journalismintutkimuksessa, sillä sanomalehtikontekstissa julkaistua kaunokirjallista journalismia on tutkittu vähän, eikä Kuuselan tuotannosta ole aiemmin tehty akateemisia tutkielmia. Tutkimusmenetelmänä toimii lähiluku. Teoreettinen viitekehys rakentuu kolmen toisiaan täyden-tävän perinteen varaan: narratologian, journalismin tutkimuksen sekä kirjallisuudentutkimuksen. Analyysi osoittaa, että Kuuselan reportaasit hyödyntävät kaunokirjallisia keinoja vahvasti oma-leimaisella tavalla kaikilla tarkastelluilla tasoilla. Kertojan ääni on reportaaseissa erityisen vahva ja tunnistettava. Tekstit hyödyntävät monimuotoisia tarinallisia rakenteita ja kertomuksen keinoja, jotka ovat journalistisessa kontekstissa epätyypillisiä. Kuvakielen tasolla aineistossa hyödynnetään muun muassa hyperbolan ja personifikaation kaltaisia tehokeinoja tekstin elävöittämiseksi. Kuuselan reportaasit edustavat kaunokirjallisen journalismin kapeahkoa mutta omalaatuista haaraa suomalaisen journalismin kentällä, jossa runsas kaunokirjallisten tekniikoiden käyttö on edelleen harvinaista. Tekstien voima syntyy journalistisen todellisuusviittauksen ja kaunokirjallisen konstruoinnin välisestä jännitteestä, joka on kaunokirjalliselle journalismille lajityypillisesti ominaista.
Keywords: Kaunokirjallinen journalismi; reportaasi; narratologia; kuvakieli; kertoja