Hoivaa, vaali ja säilytä – Tulevaisuuskeskusteluja rakennusperinnön ja -suojelun puolesta - Kirveennummi, Anna; Heikkilä, Katariina (Finland, 2026)
Tämä julkaisu perustuu rakennussuojelusta kiinnostuneiden ja sitä työkseen tekevien ihmisten asiantuntijanäkemyksiin toimintaympäristöjen muutoksista. Vuonna 2024 toteutetut rakennussuojelun tulevaisuustyöpajat keräsivät pitkälle yli sata asiantuntijaa keskustelemaan vuoteen 2050 mennessä mahdollisesti esiin nousevista rakennussuojelukysymyksistä.
Työpajojen tavoitteena oli avoin ideointi ja valmistautuminen erilaisiin tulevaisuuksiin. Julkaisussa kiinnitetään huomiota erityisesti rakennetun ympäristön ja rakennussuojelun suhteeseen erilaisissa muuttuvissa olosuhteissa. Keskustelut erilaisista mahdollisuuksista ja niihin kytkeytyvistä rakennussuojelun arvoista ja merkityksistä kiteytyvät neljään tulevaisuuskuvaan ja teemaan, joihin tulevaisuudessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota: 1) Kulttuuriympäristön vaaliminen tuo elinvoimaa, 2) Rakennusten arvokas materiaali pysyy käytössä, 3) Rakennussuojelu on huolen pitämistä ja 4) Muutokset pakottavat ennakoimaan ja etsimään uusia ratkaisuja.