Vuosien 2005–2015 aikana Tyksissä diagnosoitujen ja hoidettujen munuaissyöpäpotilaiden kirurgisten komplikaatioiden retrospektiivinen tarkastelu - Ollila, Jaakko (My University, 2019)
Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tehdään munuaissyövän vuoksi n. 40 leikkausta vuodessa. Vaikka suuremmilta komplikaatioilta ollaankin vältytty, postoperatiivisten komplikaatioiden määrää tai laatua ei tiedetä tarkasti. Tavoitteena on selvittää Tyksissä tehtyjen munuaissyöpäleikkausten komplikaatioita sekä potilaiden perussairauksien sekä munuaissyövän laadun vaikuttavuutta näihin komplikaatioihin. Aineistona on vuosina 2005-2015 Tyksissä leikattujen munuaissyöpäpotilaiden potilastiedot Uranus-potilastietojärjestelmästä. Potilaiden määrä on 411. Tietojen kerääminen tehtiin Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelmalla. Riskitekijöiden arvioimiseen ollaan käytetty Charlson Comorbidity Indexiä. Munuaissyövistä ollaan kerätty niiden kudosopillinen tyyppi sekä TNM-arvo. Postoperatiivisia komplikaatioita arvioidaan Clavien-Dindo-luokituksella. Leikatuista potilaista 122:lla (30 %) ei ollut ensimmäisen kolmen kuukauden aikana ollenkaan postoperatiivisia komplikaatioita. Lievempiä Clavien-Dindo I–II-luokan komplikaatioita oli 253:lla (62 %) ja vakavia III–V-luokan komplikaatioita oli 31:llä (8 %). Kuolleisuus oli 1 % (n=5). Vertailtaessa Turun yliopistollisen keskussairaalassa tehtyjen munuaissyöpäleikkausten postoperatiivisia komplikaatioita muihin tutkimusaineistoihin, ovat komplikaatiot laadultaan samanlaatuisia sekä vakavien komplikaatioiden määrät ovat samaa luokkaa, ellei jopa vähäisempiä.
Keywords: munuaissyöpä, munuaisen poistoleikkaus, komplikaatio