Viidesluokkalaisten sanastoresurssit mielipidekirjoituksissa - Ojuva, Ida (My University, 2025)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin viidesluokkalaisten oppitunneilla kirjoittamia mielipidekirjoituksia (N= ja niiden sanastoa. Tarkoitus oli selvittää, mitä sanoja viidesluokkalainen osaa käyttää mielipidekirjoituksessa, sekä millaisia sanoja hän käyttää tekstissään. Tutkimuksen aineisto oli 2013 kerätty Rohkaisukeskeinen kirjoittamisinterventio -hankkeen yhteydessä keräämät mielipidekirjoitukset (ks. esim. Routarinne, S. & Tenhola, E. 2015. Tekstilajin tajua 5.-luokkalaisten kirjoitelmissa). Tässä tutkimuksessa aineiston muodostivat 44 mielipidekirjoitusta. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus, ja sen aineisto analysoitiin aluksi tekstien sanat lemmaamalla eli muuttamalla ne niin kutsuttuun sanakirjamuotoon. Viidesluokkalaisten käyttämien sanojen listaa frekvensseineen verrattiin Kotimaisten kielten keskuksen keräämään Suomen sanomalehtikielen – taajuussanastoon (CSC, 2004). Ensimmäisten viiden sanan osalta taajuussanasto ja tutkittava aineisto vastasivat toisiaan. Yleisin sana aineistossa oli olla-verbi, mikä selittyy sen roolilla useissa eri kielioppirakenteissa. Kehittyneempiä sananmuodostuksia ja johdoksia oli vain muutamia. Tyypillisin ilmaus mielipidekirjoituksissa mielipiteen esittämiseksi oli ”mielestäni”-rakenne. Käytetyt ilmaukset olivat myös pääasiassa hyvin tavallisia ja kalpeita sanavalintoja. Sanavarastosta saatu kuva jäi pinnalliseksi aineiston pienuuden takia.
Keywords: Leksikko, sanaston kehitys, kirjoitustaito, kirjoitustaidon kehitys, kielen kehitys, leksikaalinen kompetenssi, mielipidekirjoitus