Tasa-arvo ja väkivaltaa? : Korkean tasa-arvon ja naisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan samanaikainen ilmeneminen yhetiskunnassa - Laihonen, Helmi (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan naisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan ja korkean sukupuolten tasa-arvon samanaikaista ilmenemistä Pohjoismaissa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten tätä niin sanottua Nordic Paradox -ilmiötä on aiemmassa tutkimuksessa selitetty sekä millaisia yhteiskunnallisia, kulttuurisia ja rakenteellisia tekijöitä ilmiön taustalla on tunnistettu. Tutkielma toteutetaan integroivana kirjallisuuskatsauksena, jossa tarkastellaan vertaisarvioituja tutkimuksia ja aiheeseen liittyvää tieteellistä kirjallisuutta. Aineiston analyysissa hyödynnetään Sylvia Walbyn sukupuolijärjestelmäteoriaa sekä Lori Heisen sosioekologista viitekehystä. Tulosten mukaan tasa-arvon ja naisiin kohdistuvan väkivallan samanaikaisuutta selitetään erityisesti sukupuolirooleihin, normirakenteisiin sekä institutionaalisiin muutoksiin liittyvillä tekijöillä. Lisäksi esiin nousevat backlash-efekti, kulttuuriset tekijät sekä väkivallan tunnistamiseen ja raportointiin liittyvät erot. Tulokset osoittavat, ettei naisiin kohdistuvan lähisuhdeväkivallan ja sukupuolten tasa-arvon välinen suhde ole yksiselitteinen, vaan ilmiötä selittävät useat toisiinsa kietoutuvat rakenteelliset ja kulttuuriset tekijät.
Keywords: naisiin kohdistuva lähisuhdeväkivalta; tasa-arvo; Nordic Paradox