Absolutistiopiskelijoiden kokemuksia alkoholin käytöstä ja ryhmäytymisestä opiskelijatapahtumissa - Suominen, Meri (My University, 2024)
Viime vuosina nuorten alkoholin käyttö on Suomessa vähentynyt merkittävästi. Tästä huolimatta absolutistit ovat edelleen selkeä vähemmistö. Suomalaisessa juomakulttuurissa, erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, alkoholin nauttimista pidetään normatiivisena sosiaalisissa tilanteissa. Tämä sama kulttuuri on havaittavissa myös opiskelijatapahtumissa. Opiskelijatapahtumissa tapahtuu ryhmäytymistä ja osallistuminen erilaisiin tapahtumiin tarjoaakin mahdollisuuden syventää yhteyksiä opiskelijakavereiden kanssa epämuodollisemmassa ympäristössä. On tärkeää, että yksilö kokee kuuluvansa johonkin ryhmään. Hyvä ryhmäytyminen antaa opiskelijoille sosiaalista tukea koko opintojen ajan. Tutkielman tavoitteena on tuoda esiin absolutistiopiskelijoiden kokemuksia alkoholinkäytöstä ja ryhmäytymisestä opiskelijatapahtumissa. Koska alkoholi on vahvasti esillä opiskelijatapahtumissa, on tärkeää lisätä tietoisuutta absolutistiopiskelijoiden tuntemuksista. Tutkimus on laadullinen ja sen tutkimusmenetelmänä toimii puolistrukturoitu haastattelu, joka mahdollistaa syvällisen keskustelun haastattelijan ja haastateltavan välillä. Tutkimuksessa haastateltiin neljää absolutistiopiskelijaa Turun yliopistosta. Tutkimuksen aineistosta nousee esille, että alkoholin rooli opiskelijatapahtumissa on yhä suuri ja sen nähdään vaikuttavan tapahtumien tunnelmaan sekä opiskelijoiden sosiaalisiin suhteisiin. Absolutistiopiskelijat ryhmäytyvät opiskelijatapahtumissa vaihtelevasti, mutta pitävät opiskelijatapahtumia erittäin tärkeinä opiskelijoiden ryhmäytymisen kannalta.
Keywords: alkoholin käyttö, opiskelijatapahtumat, ryhmäytyminen, absolutistiopiskelijat